RAT RUSIJE I EVROPSKE UNIJE: JUŽNI TOK IDE PREKO TURSKE I ZAOBILAZI SRBIJU

juzni_tok-putin02

Evropljani su već dosta daleko odmakli na putu sankcija protiv Rusije – i, vrlo verovatno, neke zemlje će odlučiti, u inat staroj Evropi, da odmrznu za sebe važan kanal za isporuke gasa. U takvoj situaciji Gasprom i ruska vlada ponašaju se zadivljujuće mirno. Možda oni imaju neki plan?

Hajde da malo analiziramo. Kakve varijante sada ima Rusija?

1

Prva i najočiglednija je da se sačekaju rezultati vanrednih izbora u Bugarskoj u nadi da će pobediti koalicija snaga koje su spremne da sarađuju sa Gaspromom i da se suprotstavljaju američkom pritisku. Takav scenario je moguć. ali ne i zagarantovan.

Podrediti budućnost Južnog toka rezultatima izbora u Bugarskoj – to je nedopustiv luksuz, što znači da mora da postoji alternativna varijanta.

Pokušaj da se napravi, zanimljiva sa geografskog stanovišta, maršruta preko Rumunije – uzaludan je posao. Rumunija se odrekla učešća u Južnom toku i bez pritisaka iz Brisela, iz čiste rusofobije. Mi nemamo o čemu da razgovaramo sa Bukureštom.

Međutim, za vreme majskog susreta Vladimira Putina sa šefovima svetskih novinskih agencija, on je nagovestio našim neprijateljima iz Brisela da Rusija ima plan „B”.

„Ako mi i dalje budemo imali problema sa Južnim tokom – a Brisel nam stalno podmeće klipove u točkove – mi ćemo razmotriti druge varijante preko teritorija zemalja koje ne ulaze u EU. EU će jednostavno dobiti još jednu tranzitnu zemlju. Zašto oni, iz Brisela, ovo rade, ne mogu da razumem”.

Koja je ta tranzitna zemlja nije teško pogoditi. Dovoljno je da pogledamo mapu Južnog toka. Ako Bugarska odbije, za izgradnju Južnog toka ostaje samo jedna maršruta: Turska-Grčka-Italija-Austrija.

2

Bivši premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je nedavno pobedio na predsedničkim izborima u Turskoj i, svakako, svi predlozi u vezi Južnog toka koje su dali činovnici iz njegovog okruženja u proteklih nekoliko meseci, biće na snazi još dugo. Evo jednog od njih.

„Turska će dozvoliti da se preko njene teritorije sprovede Južni tok koji će prenositi gas u Evropu po dnu Crnog mora” (ministar energetike Turske Taner Jildiz).

Ovu varijantu je spominjao i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

„Teoretski, takva mogućnost postoji, ali je mi još uvek nismo razmatrali i Gasprom, generalno, ovde mora da se opredeli sa tačke gledišta ekonomske opravdanosti projekta. Ako bude takvih predloga, mi ćemo voditi pregovore. Za sada nismo dobijali takve predloge od Gasproma”.

3

Turska varijanta Južnog toka ima nekoliko nedostataka. Glavni su:

1. Maršruta preko teritorije Turske je duža od prvobitne;

2. Gubi se mogućnost da se Južnom toku priključe Srbija i Mađarska.

Ako pogledamo pažljivije, nedostaci nisu kritični, pri čemu čak mogu da se pretvore u prednost. Bez obzira na veliku dužinu, turska varijanta uglavnom prolazi kopnom, a kopneni segmenti su znatno jeftiniji od podvodnih. Osim toga, italijanska deonica, koja će proći sa juga Apeninskog poluostrva na sever, do granice sa Austrijom, neće skupo da košta.

Plan Južnog toka sa Srbijom

Pogledajmo mapu distributivne gasne mreže Italije. Ljubičaste i zelene linije – to su cevovodi putem kojih se u Italiju i centralnu Evropu iz Alžira i Libije isporučuje gas. Ako se Južni tok dovuče do juga Italije, pred nama će se otvori zanimljive mogućnosti.

Naprimer, cev može da se postavi paralelno sa već postojećim cevovodima. To će biti mnogo jeftinije od postavljanja cevovoda od nule.

Italijanski partner Gasproma i akcionar Južnog toka – kompanija  ENI – poseduje administrativne resurse u Italiji i može lako da organizuje takvu varijantu izgradnje. Uzgred, Rusija dobija mogućnost da se bavi kreativnim „trolovanjem”.

Pošto Evropska komisija od Gasproma zahteva da se drugim kompanijama dozvoli pristup Južnom toku, onda i Gasprom – u skladu sa pravilima Trećeg energetskog paketa EU – ima pravo da zahteva da polovinu kapaciteta cevovoda kojima teče libijski i alžirski gas pripadne njemu.

Frustraciji evropskih birokrata neće biti kraja.

Svakako je šteta da Bugarska, Srbija, Mađarska i Rumunija ostanu bez gasa, međutim nakon puštanja Južnog toka preko Turske i potpune blokade ukrajinske mreže za transport gasa, mi nećemo moći fizički da im isporučujemo gas. Pri čemu se u opštim prihodima Gasproma gubitak takvih klijenata neće mnogo primetiti, dok unutrašnja politička kriza u Evropskoj uniji, koju će napraviti smrznute države, može da nam donese  dosta koristi.

Podsetiću da se odluke u EU donose konsenzusom i svaka zemlja ima pravo veta, mada slabe zemlje preferiraju da ga ne koriste. Moguće je da će hladni radijatori pomoći Bugarima i Mađarima da skupe hrabrost kako bi uzeli za taoca evropsku birokratiju, blokirajući sve procese donošenja odluka, dok se Brisel ne dogovori sa Moskvom o obnavljanju isporuka.

4

Turska maršruta Južnog toka ima dva ranjiva segmenta: turski i grčki.

Za italijanski ne treba da se brinemo. ENI je jaka kompanija i svoj imunitet na pritiske Brisela pokazala još u vreme kada su joj pretili svim mogućim karama zbog ulaska u konzorcijum, koji gradi Južni tok.

Što se tiče turskog segmenta, možemo da budemo relativno mirni. Erdogan je ciničan pragmatičar koga su SAD nedavno pokušavale da sklone sa vlasti, napravivši obojenu revoluciju.

Turski lider smeta Vašingtonu do te mere da su bila organizovana čak dva pokušaja državnog prevrata velikih razmera. Erdogan je odoleo i u poređenju sa evropskim političarima, koji se plaše SAD i osluškuju svaki pokret Stejt departmenta, ovaj turski patriota-pragmatičar izgleda kao dobar partner za uzajamnu saradnju.

Ostaje Grčka.

Austrija i Italija, koje su zainteresovane za Južni tok, štitiće Atinu od pritisaka iz Brisela. Štaviše, povlađivanje Evropskoj komisiji u uslovima ozbiljnih gubitaka zbog ruskih sankcija, koje Evropska komisija ne želi da nadoknadi, izazvaće u Grčkoj ozbiljnu političku krizu. Pokušaj da se Grčka ostavi ne samo bez novca, već i bez gasa i poljoprivrede – izazvaće pravu socijalnu eksploziju.

Evropska komisija nije mogla samostalno da savije čak ni Bugarsku. Bio je potreban diplomatski desant iz SAD na čelu sa Džonom Mekejnom, kako bi se bugarska vlada „pritegnula”.

Grčka ima uspešno iskustvo u suprotstavljanju pritiscima SAD. Naprimer, bez obzira na to što je Vašington pritiskao iz sve snage, Grčka nije pristala da učestvuje u drugom ratu protiv Iraka.

***

Jako želim da turska varijanta Južnog toka ne bude potrebna. Ako Evropska komisija proračuna posledice svoje tvrdoglavosti i promeni poziciju, biće bolje za sve nas. Ali, sa druge strane, veoma raduje činjenica da Rusija ima rezervnu varijantu isporuke gasa u Južnu i Centralnu Evropu.

(Fakti)

Share this post: