RECIKLIRANI PAPIR JE OPASAN PO ZDRAVLJE

reciklirani-toalet-papir04

Najnovija istraživanja pokazuju da toalet papir napravljen od reciliranog papira može biti veoma opasan po zdravlje ljudi.

Reciklirarnje korišćenog papira je svakako korisno globalno gledano za čovečanstvo i u ekološkom smislu nema se tu šta dodati.

Međutim, takav papir nije dobar za sve namene.

Najnovija istraživanja pokazuju da toalet papir napravljen od reciliranog papira može biti veoma opasan po zdravlje ljudi.

Na prvom mestu štetnost ovog papira je što sadrži BPA (Bisfenol) koji je veoma štetan za ljudsko zdravlje izazivajući niz opasnih bolesti.

Bisfenol u toalet papiru vodi poreklo u najvećoj meri iz štamparske boje.

Iako je ova vrsta toalet papira znatno jeftinija treba dobro razmisliti pre nego što ga upotrebite za brisanje intimnih delova tela.

Veoma je rizično za osobe ženskog pola da koriste reciklirani toalet papir jer dolazi u kontakt sa vaginalnim otvorom kao i sa mokraćnim kanalima što može da izazove niz zdravstvenih poremećaja.

Još opasnije je kada roditelji ovaj papir koriste za malu decu a naročito je pogubno kada se koristi za bebe.

Reciklirani toalet papir postoji i u rolnama kao ubrusi pa je pogrešno upotrebljavati ga za brisanje intimnih delova tela male dece.

Bisfenol se svake godine nađe u 8 milijardi tona hemijskih proizvoda. On u suštini na organizam deluje kao hemikalija izazivajući razne vrste raka a naročito rak dojke, poremećaj plodnosti, menjajući ljudsko ponašanje, izazivajući gojaznost i dijabetes.

Od njegovog dejstva oboljevaju i deca a uočen je i štetan uticaj na plod tokom trudnoće.

Bisfenol se može naći čak i u novcu koji svakodnevno imamo u rukama i naravno u štampanim stvarima.

Istraživanja su pokazala jedan zastrašujući podatak a to je da 93 posto ljudi u urbanim sredinama imaju povećan nivo bisfenola u svom organizmu.

To je jedan od uzroka stravičnog povećanja procenta raka u poslednje 2 decenije.

plastika-ambalaza-bisfenol

Treba znati da dejstvo bisfenola nije trenutno i da se kod njega uočava kumulativni efekat što je još opasnije jer prolazi nezapaženo.

Da biste bar malo smanjili njegov uticaj trudite se da što manje koristite hemijska sredstva za kućnu higijenu, takođe smanjite upotrebu sredstava za lični higijenu i pokušajte sa preparatima na prirodnoj osnovi.

Ne koristite sredstva za higijenu koji sadrže mirise i antibakterijska sredstva, naročito ne toalet papir koji miriše ili koji je nakvašen antibakterijskim sredstvima.

(Vestinet.rs)

Share this post: