REVOLUCIONARNO: GENETSKI MODIFIKOVAN HIV UBIJA ĆELIJE RAKA

HIV, ćelije raka, lečenje, T-ćelije

Dva velika naučna otkrića

Doktori s Univerziteta u Pensilvaniji, predvođeni dr Karlom Džunom, uklanjanjem klase imunoloških ćelija poznatih kao T-ćelije iz krvi pacijenata i njihovim ukrštanjem s virusom humane imunodeficijencije (HIV) uspeli su da se izbore s rakom. Istovremeno, stručnjaci Univerziteta Stenford proizveli su T ćelije otporne na HIV, koje bi mogle da spreče da se ovaj virus razvije u sidu.

 

Naime, ovako modifikovan virus HIV ubrizgava se u organizam pacijenta, što dovodi do toga da imunološki sistem direktno napada ćelije kancera. Na ovaj način ćelije se efikasno ubijaju i na kraju dolazi do potpunog iskorevanja bolesti.

Ovakav postupak lečenja pokazao se kao vrlo efektivan kod sedmogodišnjeg dečaka obolelog od leukemije, pa ga sada mnogi naučnici nazivaju čudom od tretmana. Iako još nije dovoljno ispitan, doktori ga preporučuju pacijentima koji nisu imali uspeha s drugim vrstama lečenja.

Utvrđeno je da genetski modifikovan HIV ne izaziva sidu, ali još nije dokazano da li će nakon određenog vremena napadati i druge ćelije osim ćelija raka. Opasnost od ovog je trenutno glavna tema daljih ispitivanja, uzimajući u obzir da modifikovane T-ćelije ostaju večno u čoveku i ne mogu biti odstranjene.

Otkako dospeju u organizam, one se neprestano umnožavaju u potrazi za ćelijama raka koje bi uništile. Drugim rečima, ove ćelije su u večitoj borbi, čak i po izlečenju od raka. Strah je da će se zbog toga s vremenom biti i drugih posledica, i to trajnih. Kao što je poznato, do danas nije pronađen nikakav tretman koji dovodi do trajnog odstranjivanja kancera.

Polovina pacijenata izlečena

Eksperimenti su pokazali da 50 odsto pacijenata pozitivno reaguje na ovu vrstu lečenja, bar u ovom trenutku. Još se ne zna kako će se ova modifikacija HIV i T-ćelija pokazati nakon dužeg vremenskog perioda. Neophodno je pratiti stanje obolelih kako bi se utvrdilo da li se kancer vraća ili ne.

Proces lečenja

1. Krv obolelih propušta se kroz mašinu koja izdvaja T-ćelije
2. T-ćelije se zaraze HIV virusom, a zatim im se dodaju geni koji prepoznaju ćelije raka
3. Hemoterapijom se ubijaju preostale T-ćelije u organizmu pacijenta
4. Pacijentu se daju modifikovane T-ćelije
5. Nekoliko nedelja pacijent ima simptome nalik gripu, što znači da se ćelije raka povlače i nestaju
6. Posle šest meseci rak se i dalje povlači

Naučnici Univerziteta Stenford stvorili ćelije otporne na HIV

Stručnjaci Univerziteta Stenford proizveli su T ćelije otporne na HIV, koje bi mogle da spreče da se ovaj virus razvije u sidu, tj. poslednji stadijum infekcije, ukoliko se pokaže kao uspešan i kod ljudi.

Naučnici, koji su otkriće objavili u najnovijem izdanju časopisa “Molekular terapi”, nadaju se da bi ono moglo da zameni doživotnu terapiju i zaštiti imunološki sistem zaraženih osoba.

T-ćelije su podgrupa leukocita, koja ima važnu ulogu u uspostavljanju i jačanju kapaciteta imunološkog sistema.

Kako se navodi u studiji, naučnici su u eksperimentu koristili neku vrstu molekularnih makaza, koje funkcionišu po principu kompjuterskih komandi “cut” i “paste”. Oni su u T-ćelije ubacili čitav niz gena otpornih na HIV.

Dezaktiviranjem gena receptora i ubacivanjem dodatnih anti-HIV gena, virus je sprečen da prodre u ćelije i na taj način nije mogao da uništi imunološki sistem.

HIV deluje tako što prodire u T-ćelije i na kraju ih uništava, što dovodi do kraha imuniteta. Naučnici ističu da ova terapija nije lek protiv HIV-a, već način da pacijenti postanu imuni na virus.

– Kada se osoba zarazi HIV-om, ona postaje podložna svim mogućim infekcijama i vrstama raka, i to je ono što ga na kraju ubija, a ne sam virus – objašnjava dr Metju Porteus, rukovodilac istraživanja.

Kurir,Blic

Share this post:

  • Pingback: Dva velika naučna otkrića | ASoglas.info()