RUDNO BLAGO AFRIKE POD BUDNIM OKOM AMERIČKIH DRONOVA

dronovi bespilotne letilice

Amerikanci će uskoro moći da bez slanja avijacije i iskrcavanja desanta prate i likvidiraju „teroriste“ na celoj teritoriji Afrike.

Jer, naumili su da uskoro na teritoriji Nigera sagrade veliku bazu bespilotnih letelica (BL) radi „praćenja kretanja islamista u regionu“. Eksperti, međutim, glavni motiv za pojavu baze u Nigeru vide želju SAD da prošire svoj uticaj na Afriku.

Formiranje baze u Nigeru slediće šemu stvaranja američkog kolonijalnog protektorata u Africi. Vašington će prvo uputiti u tu afričku državu svoje vojne stručnjake radi servisiranja američkog naoružanja i obuke lokalnih mirotvornih jedinica po američkim standardima. Zatim će i afrički oficiri odlaziti na obuku u SAD. Tako se proširiti proamerički lobi u regionu- ocenio je ruski vojni ekspert Dmitrij Litovkin.

Ambasador Nigera u SAD Maman Sidiku potvrdio je da je sporazum o osnivanju baze za teritorije Nigerije postignut.

Baza će se verovatno nalaziti u provinciji Agades koja se graniči sa Malijem, Alžirom, Libijom i Čadom.

Osnovni zadatak američkih bespilotnih letelica – rekao je Sidiku – biće pomoć Francuskoj u borbi sa islamistima u Maliju i praćenje aktivnosti terorista iz Al Kaide u regionu.

Na osnovu nepotvrđenih podataka, radi tehničkog servisiranja bespilotnih letelica u Niger će stići oko 300 pripadnika američke vojske.

„Armija SAD poseduje taktičke bespilotne letelice za dejstva na 20 do 30 kilometara i strateške koje mogu da prelete pola sveta i da precizno bombarduju bilo koju tačku“ – kaže Dmitrij Litovkin.

Amerikanci će bespilotnim letelicama „pokriti“ čitavu teritoriju Afrike.

SAD već imaju baze za bespilotne letelice sa dometom  nekoliko stotina kilometara – u Džibutiju, Eritreji i Etiopiji.

Nova baza u Nigeru odgovaraće principima vođenja beskontaktnog ratovanja za koje su se Amerikanci opredelili poslednjih godina.

Samo je u Avganistanu 2011. godine broj bombardovanja korišćenjem bespilotnih letelica porastao za 72 odsto – sa 294 na 506.

Džon Brenan, koji čeka da mu Senat otvori vrata za funkciju šefa CIA, poznat je kao vatreni pristalica upotrebe bespilotnih letelica u borbi sa teroristima.

Operater koji upravlja bespilotnom letelicom, sedi u udobnoj fotelju i prati objekte na monitoru. On sam odlučuje šta je cilj napada, a šta nije“ – objašnjava direktor Centra za analizu trgovine oružjem Igor Korotčenko.

Tako se može desiti, da svako grupisanje naroda- svadbe ili proslave – mogu biti doživljene kao okupljanje „terorista“.

Od američkog bombardovanja bespilotnim letelicama u Pakistanu, u periodu od 2004. do 2012. godine, poginulo je bezmalo 900 civila.

 

Fakti

Share this post: