RUSI ISPOD ANTARKTIKA OTKRILI NOVI OBLIK ŽIVOTA

laboratorija02Grupa ruskih naučnika tvrdi da se ispod antarktičkog leda nalazi „jezero života“ koje je bilo netaknuto 14 miliona godina.

Ruski naučnici veruju da su otkrili novi oblik života koji je milionima godina bio „zarobljen“ u jezeru Vostok ispod antarktičkog leda.

„Nakon što smo isključili sve moguće kontaminante, bakterijska DNK koju smo otkrili nije odgovarala  nijednoj vrsti u svetskim bazama podataka – rekao je Sergej Bulat s Instituta za nuklearnu fiziku u Sankt Peterburgu.

Da su tu bakteriju pronašli na Marsu, mogli bi reći da je to novi oblik života, ali pošto je ovo DNK sa Zemlje, onda ovaj oblik života nije identifikovan ili nije klasifikovan, rekao je Bulat.

Sličnost s drugim oblicima bakterija bila je manja od 86 posto, a već na 90 posto možese reći da se radi o novom obliku života, prenosi BBC.

Nakon više od 23 godine duge misije istraživanja Antartika, ruski naučnici su prošle godine uspeli da izvuku uzorak vode iz jezera koje je bilo netaknuto 14 miliona godina.

Lake Vostok camp

 

Naučnici kažu kako bi jezero, koje je ispod više od 3,5 kilometara leda, moglo dati informacije o našoj planeti pre ledenog doba, ali i  informaciježivot o životu na drugim planetima.

U uzorku vode otkrili su sedam jedinki iste vrste bakerije.Naučnici i dalje testiraju ove bakterije, a nadaju se i novim uzorcima, ali sumnjaju da će se njihovi rezultati biti poništeni.

Sumnjaju kako je moguće da se bakterija razvila u ekstremnim uslovima ovog jezera, pišu RIA Novosti.

 

RIA Novosti,24sata

Share this post: