RUSIJA TVRDI: ŠEŠELJA SU PLANSKI ZARAZILI SMRTONOSNIM KANCEROM KAO I ČAVEZA

 

Šešeljeva bolest ozbiljno je zabrinula i rusku javnost. Šef društvenog komiteta za odbranu Vojislava Šešelja poslanik Državne dume RF Vjačeslav Tetkin smatra činjenicu bolesti lidera srpskih radikala vrlo sumnjivom. On to povezuje sa tim što se Međunarodni tribunal, kako on smatra, odavno već pretvorio od sudskog organa u kazneni.

To što se Šešelj nalazi u zatvoru već 11 godina, to je već sama po sebi sramna činjenica. Ništa osim negodovanja sva njegova dejstva ne mogu da izazovu. A aktualni slučaj sa Šešeljom me podseća na slučajeve sa političkim liderima zemalja Latinske Amerike koji su odjednom jedan za drugim počeli da oboljevajuod raka.

U svakom slučaju, na južnoameričkom kontinentu rasprostranjena je sumnja da je smrt Uga čavesa od raka vezana za neka spoljna dejstva.

Tako da ako se polazi od iskustva venecuelanskog predsednika, imam osećaj da kada nisu postigli potpuno potkopavanje Šešeljevog zdravlja, sa njim su izveli neke manipuacije koje su dovele do onkološkog oboljenja. Uz to Šešelj, braneći svoja prava u Tribunalu, pribegao je štrajku glađu, koji je i tako veoma potkopao njegovo zdravlje.

On se već tada nalazio na samrti. Samo intervencija međunarodne zajednice, između ostalog i ruskih poslanika Državne dume, naterala je Haški tribunal da ispuni Šešeljeve uslove, zbog čega je on prekinuo štraj glađu.

Prema informacijama iz Večernjih novosti, Vojislava Šešelja planiraju da upute na operaciju u jednu od bolnica upravo u Hagu. Ova činjenica, po mišljenju Vjačeslava Tetekina, veoma navodi na oprez, pošto u vezi sa tim možemo da se setimo alarmantnog slučaja bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Kod mene već ne izaziva nikakve sumnje kvalifikacija haških lekara. Ovaj slučaj ima pre ne medicinski, već politički karakter.

Kada su ruski lekari pregledali Miloševića u Tribunalu, došli su do zaključka da je taktika njegovog lečenja pogrešna.

Na primer, visok pritisak od kojeg je patio bivši predsednik Jugoslavije, pokušavali su da spuste, ali nikako ne da uklone uzroke oboljenja. Tačnije, trudili su se samo da uklone simptome bolesti, a ne same izvore.

Milošević je sam kategorički odbijao da legne u hašku bolnicu, sumnjajući da se neće odnositi prema njemu kao prema pacijentu, već kao političkom zatvoreniku, i da mogu da ga tamo jednostavno ubiju. I ovo negativno iskustvo sa Miloševićem pokazuje da nikakvo poverenje haška politička, i ja to podvlačim, medicina, ne izaziva.

Izgovor da se Šešelj razboleo od raka vrlo je povoljna da se on, grubo govoreći, ubije.

Pošto sudije do sada nisu u stanju da ga osude, one su izradile plan da ga se jednostavno otarase. U tom pogledu imaju dve alternative: ili da ga oslobode, ili da ga ne oslobode. Ali mogu da ga oslobode samo u slučaju ako on umre u zatvoru. Bojim se da poslenici Tribunala vode stvar ka drugom, žalosnom kraju.

Kakva će biti dejstva samog ruskog komiteta u toj teškoj situaciji?

Sada mi, razume se, planiramo da pripremimo odgovarajuću izjavu kako bismo informisali o toj činjenici međunarodnu zajednicu i dali joj političku ocenu. To je neviđen slučaj kršenja svih normi međunarodnog prava.

Ako se čovek nalazi pod stražom 11 godina, to može da potkopa čak najjači organizam. Ja ću preduzimati sve kako bih posetio Šešelja u zatvoru i lično saznao u kom stanju se on nalazi, shvatio šta treba da se učini da se ne dopusti žalostan kraj.

Sa svoje strane nadamo se da će ruskom komitetu poći za rukom da spreči negativni scenario.

(Glas Rusije)

Share this post: