RUSKI ANALITIČAR OTKRIVA: Evo šta se sprema Srbiji!

Autor: Igor Pšeničnikov, stručnjak i rukovodilac Centra za odnose sa javnošću Ruskog instituta za strateška istraživanja za RIA Novosti

Kako javlja američka agencija Blumberg (Bloomberg), ministarka odbrane u novoj makednoskoj vladi, Radmila Šekerinska, izjavila je da će nova makednoska vlast preduzeti sve mere da Makedonija postane članica NATO-a, kako bi zaštitili svoju državu od ,,mešanja“ Rusije u njihova unutrašnja pitanja.

,,Poznate su nam neke informacije još pre imenovanja nove vlade, o pokušajima Rusije da utiče na ključne sfere u oblasti politike i bezbednosti.

To nas je veoma uznemirilo. Mislimo da bi članstvom Makedonije u NATO-u tome došao kraj.“ – Blumberg citira reči ministarke.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je, naravno, negiralo optužbe na račun Rusije, istakavši da se oni ,,pozivaju samo na glasine koje potiču od rusofoba, a takođe na informacije koje sami kreiraju“. Zvanična predstavnica ruskog MSP, Marija Zaharova, izjavila je da Moskva računa ,,na razjašnjenja sa makednoske strane o autentičnosti tvrdnji Šekerinske“.

Međutim, intervju Šekerinske je postavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Makedonije. Iz toga proizilazi da makednoske vlasti stoje iza njenih reči.

Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju. Izjava Šekerinske o ,,ruskoj umešanosti“ je veoma slična izjavama zvanične Podgorice uoči ulaska Crne Gore u NATO. Tamo su, radi veće ubedljivosti, uoči parlamentarnih izbora na jesen prošle godine iscenirali pokušaj državnog udara i atentat na crnogorskog lidera Mila Đukanovića, a krivicu za to svalili na Rusiju. Kao, Moskva je na taj način pokušala da saplete Crnu Goru na njenom putu u NATO. Uz to, crnogorski glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je zahvalio ,,britanskoj i američkoj službi za pomoć u istrazi“.

Od bivših jugoslovenskih republika u NATO su već ušle Slovenija, Hrvatska, Crna Gora. Ipak, postoji nekoliko zemalja na zapadu Balkanskog poluostrva, koje ,,ne popuštaju“. To su Makedonija, Bosna i Hercegovina, i nepriznata od strane Srbije i Rusije, a priznata od strane Zapada, tzv. ,,Republika Kosovo“.

Dani slobode tih država su takođe odbrojani. Kako u regionu ne bi bilo nesporazuma, jasno ,,objašnjenje trenutne situacije“ dao je američki potpredsednik Majk Pens. 2. avgusta na sastanku sa premijerima zemalja zapadnog Balkana u Crnoj Gori on je rekao da je ,,budućnost zapadnog Balkana – na Zapadu“.

A zašto?

Zato što, kaže Pens, ,,Rusija nastavlja sa pokušajima prekrajanja međunarodnih granica nasilnim putem i pokušava da destabilizuje zapadni Balkan“.

Rečju, ciljevi su iznešeni, neprijatelj označen, teze propisane, signal je dat. Upravo i ministarka odbrane Makedonije govori kao po uputstvima.

Međutim, uvlačenje Makedonije, BiH i tzv. Kosova u NATO – to je, kako kažu, samo tehnička stvar. U finalu dugogodišnje balkanske tragedije sa mnogo različitih scena i činova, glavni akt je ulazak Srbije u NATO. A sa tim i bespovratno potkopavanje nekakve hipotetičke mogućnosti ruskog uticaja na Balkanu, kojeg se toliko boje u Vašingtonu i Briselu.

To je moguće samo pod jednim uslovom, a to je da se raskine religijska veza Srbije i Rusije, koju većina politikologa i analitičara ili ne smatraju važnom ili namerno ignorišu.

Međutim, to je glavno vezivno tkivo dva pravoslavna naroda, koje i dovodi do činjenice – kako pokazuju regularna istraživanja javnog mnjenja – da je većina Srba protiv ulaska njihove države u NATO (81,3% stanovništva) i za savez sa Rusijom (64,9%).

Naravno nad izmenama tih cifara u suprotnom smeru rade, za sada neefikasno, vodeći srpski mediji kupljeni zapadnim kapitlom. Da ne govorim o medijima Crne Gore, BiH (njenog hrvatsko-muslimanskog dela), Makedonije i tzv. Kosova.

Ne treba da se čudimo ako jednom čujemo da su ,,Rusi izvršili pokušaj državnog udara u Makedoniji (ili BiH)“ ili ,,pokušali atentat“ na nekog političara, ,,kako bi sprečili ulazak te države u NATO“.

Da rezimiramo. Političari u Makedoniji i drugim ,,nepopustljivim“ državama u regionu bi trebalo da se plaše da im njihovi američki pokrovitelji nisu dali ulogu sakralnih žrtava, da bi potom sve svalili na Rusiju i uvukli takve države u Severnoatlantsku alijansu.

Po crnogorskom scenariju. Kako se kaže, ,,nothing personal, just business“ (,,ništa lično, samo posao“).

(Fakti)

Share this post: