Ruski hirurg koji je na Arktiku morao sam sebi operiše slepo crevo! (VIDEO)

leonid rozgov hirurg autohirurgija rusija arktik bolnica

Ova priča se dogodila 1961. na Antarktiku. Dvadesetsedmogodišnji dr Leonid Rogozov učestvovao u ekspediciji na Antarktiku. Dr Leonid je 29. aprila zaslabio.

Kao iskusan hirurg, otkrio da je ima akutnu upalu slepog creva. Pošto je on bio jedini lekar na stanici, a vremenske prilike nisu dozvoljavale poletanje, odlučio je da sam sebe operiše …
Uz pomoć jednog meteorologa koji mu je dodavao instrumente i vozača koji je držao ogledalo i usmeravao svetlost lampe, doktor je sam sebi dao lokalnu anesteziju i počeo operaciju, koji je trajala oko dva sata, a prekidala se za vreme kada je gubio svest.
„Nisam dozvolio sebi da mislim ni o čemu osim posla … Siroti moji asistenti! U poslednjem trenutku pogledao sam ih, stajali u belim mantilima i bili belji od kreča.

I ja sam takođe bio uplašen. A onda sam uzeo iglu sa anestetikom, i dao sebi prvu inekciju. Nekako sam se automatski prebacio u operativni režim, i od tog trenutka nisam ništa drugo primećivao… “

Oko ponoći operacija, koja je trajala 1 sat i 45 minuta, se završila. Pet dana kasnije, temperatura se normalizovala, a još nakon dva dana su skinuti konci. Dr Leonid Rogozov je postao poznat širom sveta. Vladimir Visocki mu je 1963. godine posvetio pesmu.

Ne možete ni pretostaviti, kolike su sposobnosti čoveka, koji je na kraju shvatio, da  nema drugog izlaza.

Maks Fraj

(Beba Mur)

Share this post: