RUSKI „NANOTRANSPORTER“ UNIŠTAVA RAK

Ruski naučnici su dobili međunarodnu Galenovu nagradu – analog Nobelove nagrade u oblasti biofarmaceutike. Oni su napravili „nanotransporter“ koji omogućava namensko dostavljanje lekova u određeni deo ćelije. Jedinstveni izum će povećati efikasnost delovanja lekova za nekoliko hiljada puta i pomoći će da se praktično u potpunosti izbegnu kontraindikacije. Ovo otkriće može predstavljati veliki skok u onkologiji.

„Nanotransporter“ su velike molekule belančevina koje imaju nekoliko delova, modula. Molekul prodire u ćeliju i dostavlja lek u njen određeni deo. To je posebno važno u onkologiji gde treba uticati ne bolesne ćelije ne utičući na zdrave. Međutim, moduli mogu da se menjaju u zavisnosti od namene, što otvara velike perspektive, nada se dobitnik Galenove nagrade, doktor bioloških nauka Aleksandar Soboljev.

Mi to zovemo platforma, ona omoućava dostavljanje različitih lekova u različite tipove ćelija i zato u principu smatramo da se može koristiti ne samo okviru onkoloških zadataka, već i šire.

Slična istraživanja se vrše već preko dvadeset godina u različitim zemljama. Međutim, do većeg napretka u ovoj oblasti došlo je tek za poslednjih deset godina, između ostalog, zahvaljujući našim stručnjacima. Svoju radost ne krije ni magistar bioloških nauka Andrej Rozenkranc, koji je takođe udostojen nagrade.

Vrlo mi je prijatno to što je ono što pokušavamo da uradimo i u čemu imamo nekog uspeha dobilo tako visoko priznanje. Posebno mi je drago što smo to učinili u našoj zemlji, oslanjajući se na svoje sopstvene mogućnosti, pre svega u Akademiji nauka i na Moskovskom univerzitetu.

Aleksandar Soboljev ističe da će, ako tehnologija bude većeg obima, lečenje biti dostupno većini bolesnika. Uz dostojno finansiranje, po rečima naučnika, za prelazak na klinička ispitivanja će biti dovoljne svega dve-tri godine.

Sad pokušavamo ne samo da se radujemo, već i da uložimo maksimalne napore kako bi sve bilo realizovano u toku našeg života.

„Nanotransporter“ trenutno prolazi kroz pretklinička ispitivanja. Međutim, rad u ovoj oblasti je dalek od finala. Biće dovoljno zagonetki i za naredne decenije. I, po rečima Andreja Rozenkranca, konkretan i za formulisanje jednostavan zadatak – pravljenje efikasnog leka protiv raka – kojem je posvetio dugi niz godina, zahteva ne samo polet misli i fantazije, već i svakodnevni trud.

To je jednostavno naš posao. A zatim i shvatanje da čovek nešto može da uradi i da mu to polazi za rukom. I rad, rad, i rad.

Premiju Prix Galien 1970. godine je osnovao francuski farmaceut Rolan Mel kako bi istakao najvažnije lekove koji se pojave na farmaceutskom tržištu, kao i najbolja dostignuća istraživača-farmaceuta. Prix Galien se smatra analogom Nobelove nagrada u farmaceutici i najvećom nagradom u oblasti farmaceutskih istraživanja.

(Glas Rusije)

 

Share this post: