RUSKI SPECNAZ: SPREMNI SMO ZA AKCIJU I SPECIJALNE OPERACIJE

Rusko ministarstvo odbrane ponovo je oformilo Snage za specijalne operacije (SSO) i spremno je aktivirati ih. To su jedinice koje će izvršavati borbene zadatke unutar i izvan ruske teritorije, a obuhvataće i vršenje diverzija u dubokoj pozadini protivnika kao i uklanjanje zapovednika neprijateljskih jedinica.

 

Zadaci koje rešavaju ove jedinice su slični onima koje su rešavale specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave sovjetske armije, koje su imale 11 takvih brigada.

Jedan njihov deo bio je namenjen kopnenim ratnim delovanjima, a drugi pomorskim operacijama.

Iskustva iz poslednjih oružanih sukoba u blizini ruskih granica, podstakli su generalštab da shvate nužnost reforme specijalnih jedinica ruske vojske.

Međutim, tadašnji ministar Anatolij Serdjukov nije razmišljao na takav način, i umesto reforme odlučio je da Glavnoj obaveštajnoj upravi vojske oduzme oružane operativne formacije, dodelivši joj na taj način stratešku i obaveštajnu, odnosno izviđačku ulogu.

Tako su specijalne jedinice Glavne obaveštajne uprave premeštene u vojne okruge i flote, a broj pripadnika tih jedinica je znatno smanjen.

Hitno formiranje jedinica za specijane operacije postalo je aktuelno kada je na čelo vojnog resora došao Sergej Šojgu. U to vreme, takođe su objavljeni i planovi SAD-a o povećanju broja tajnih specijalnih operacija u inostranstvu.

Primena snaga za specijalne operacije može biti takođe važna i pri zaštiti ruskih građana u inostranstvu, kao napr., službenika diplomatskih predstavništva u slučaju izbijanja regionalnih sukoba ili opasnosti od terorističkih napada. Takav slučaj bio je kada se oslobađala posada ruskog teretnog broda „Moskovsko sveučilište“ od otimanja „modernih“ gusara.

Stvaranje snaga za specijane operacije je ustvari ujedinjenje smanjene oružane formacije Glavne obaveštajne uprave pod zapovedništvom Generalštaba i prelazak sa rešavanja taktičkih zadataka u interesu vojnog okruga ili flote na rešavanje strateških problema u interesu države.

Zbog toga će se u operativnom smislu SSO potčinjavati načelniku Generalštaba.

Međutim ako bude bilo potrebno primenjivati ove jedinice izvan granica zemlje, onda će se one po zakonu o odbrani potčinjavati vrhovnom zapovedniku države, odnosno predsedniku Rusije uz saglasnost Državne Dume.

( Vestinet.rs)


Share this post: