Ruski tenk Armata u potpunosti postaje robot

Novi ruski tenk

Projektanti ruskog tenka Armata T-14 kažu da ta nova mašina može prerasti u potpuno robotsko vozilo koja bi moglo da samostalno deluje na bojnom polju.

Taj tenk trebalo bi da postane okosnica Oružanih snaga Rusije u godinama koje dolaze.

Neke od ključnih karakteristika novog tenka su kupola s daljinskim upravljanjem, kompjuterizovano upravljanje, modularni dizajn, superiorna zaštita i izuzetno snažan top.

Armata je pionirski tenk po daljinskom upravljanju kupolom i unutrašnjom kapsulom za posadu koja je izolovana od skladišta municije i od rezervoara goriva, što bi moglo da znatno poveća šanse da posada preživi pogodak u tenk.

Najslabija tačka gotovo svih sovjetskih tenkova do sada je bila relativna blizina skladišta borbenog kompleta municije i posade pa je pogodak na mesto spoja kupole i tela tenka često dovodio do unutrašnje eksplozije i uništenja posade.

Dok su prethodni ruski tenkovi imali nisku siluetu i kompaktne dimenzije na štetu udobnosti posade, Armata je znatno veći i teži tenk. Projektanti kažu da su poseban akcenat stavili na ergonomiju, tako da se čak i vrlo visoki ljudi u njemu osećaju prijatno. Jedan od projektanata je rekao da je novi tenk prijatno i lako voziti, kao savremen terenski automobil.

Armata ima digitalni sistem kontrole koji usmerava njegovo kretanje, prati ciljeve i aktivira odbrambene sisteme tenka. To posadu oslobađa od rutinskih zadataka i omogućava joj da se koncentriše na ključne borbene funkcije.

„Za posadu, to je kao kompjuterska igra“, rekao je Ilja Demčenko, jedan od projektanata Armate.

Glavni projektant, Andrej Terlikov, rekao je da bi nova tehnologija ugrađena u Armatu mogla da u budućnosti dovede do izgradnje potpuno robotskog vozila koje bi samostalno delovalo na bojnom polju.

Novi tenk je deo „porodice“ novih oklopnih vozila izgrađene na jedinstvenoj platformi čija se struktura zasniva na zamenljivim modulima. To pomaže smanjenju troškove proizvodnje i ostavlja prostor za dalji razvoj.

„Porodica“ Armate uključuje teško pešadijsko ;oklopno vozilo koje nudi isti nivo zaštite kao i tenk, samohodno artiljerijsko oruđe i razne mašine za podršku poput tenkova za izvlačenje.

Armata ima novi tip oklopa, za koji projektanti kažu da je znatno otporniji na pogotke, ali malo kažu o njegovim karakteristikama. Povrh toga, vozilo je zaštićeno poboljšanom verzijom reaktivnog oklopa koji kada je pogođen, ;eksplodira prema spolja, da bi sprečio da projektil prodre u glavni sloj oklopa.

Armata je takođe opremljena takozvanim aktivnim sistemom zaštite, te ima spoljni perimetar odbrane. Kada sistem registruje neprijateljski projektil, gađa ga da ga uništi ili da ga skrene s putanje.

Sadašnja verzija Armate je opremljena standardnim topom kalibra 125 milimetara, sličnim kao na drugim tenkovima, koji može da ispaljuje i granate i rakete.

Projektanti kažu da bi na Armatu u budućnosti mogao da se lako postavi mnogo moćniji top od 152 milimetra, ali kažu da za to još nema potrebe.

(BETA)

Share this post: