AMERIKA GOMILA ORUŽJE U PERSIJSKOM ZALIVU – RAT IZVESTAN

 

Washington planira dovođenje još vojske u Persijski zaliv, uprkos činjenici da su se tamo već stacionirali nosači aviona – dolazi još brodova, podmornica i helikoptera. Informaciju je potvrdio američki Načelnik vojnih operacija, Admiral Jonathan W. Greenert.

Za vreme razgovora sa novinarima u petak u Washingtonu, Greenert je opisao plan za još veću militarizaciju persijskog zaliva, prema njegovim rečima u zaliv će stići novi patrolni brodovi, čistači mina, helikopteri Sea Stallion i podmornice-dronovi.

Naravno, dovođenje novog naoružanja je u svrsi još većeg nadziranja Irana. S druge strane,Iran prisutnost stranih vojnih brodova već smatra velikom provokacijom, nema sumnje kako će ovaj novi potez samo povećati tenzije.

Greenert je posebno istakao patrolne brodove sa Gatlingov topovima (rafalna paljba) i raketama kratkog dometa. Jasno je kako se radi o direktnom odgovoru na iransku vojnu strategiju – naime, već je poznat detalj da, ukoliko bi došlo do rata, Iranbi sigurno napao američke veće brodove s manjim patrolnim brzim brodovima.

SAD ne prepušta ništa slučaju i očito je kako žele imati spreman odgovor na svaku moguću situaciju.
„To je kao da se nalazite u maloj ulici s puškom, a zapravo vam samo treba skraćena sačmarica“, rekao je novinarima Jonathan W. Greenert.

Nadalje, američka mornarica planira u zalivu imati i unapređenu zalihu torpeda koji će, prema rečima Greenerta, biti posebno prilagođeni za „zamućene i neugodne“ vode persijskog zaliva.
I u završnici – očekuje se i dolazak još nosača aviona, ovaj detalj upravo se pregovara s ministrom obrane, Leonom Panettom.

Podsetimo, u januaru ove godine američki General Michael Dempsey potvrdio je kako Iranima sposobnost zatvoriti ormuški kanal na jedan kraći period, očito je kako američka mornarica i vojska želi napraviti sve da do tog – najopasnijeg čina za globalnu ekonomiju – nikada ne dođe.


Jonathan W. Greenert je već ranije konstatovao kako je američka mornarica već sada superiornija nad Iranom – postavlja se logično pitanje, čemu onda još toliko vojne opreme?

Mnogi će protumačiti ovaj razvoj događaja kao odluku SAD da ipak krene u rat protiv Irana.

Američki predsednik Barack Obama je rekao kako bi bilo bolje osloniti se na sankcije i doplomaciju, ali s druge strane, kada je Pentagon nedavno zatražio novih 100 miliona USD za pojačanje vojne prisutnosti u persijskom zalivu, sredstva su odmah odobrena.

RT,Advance

Share this post: