SAD KORISTI GMO I NAFTU ZA KONTROLU SVETA

kukuruz

SAD koristi hranu i naftu za kontrolu populacija i drugih država – tvrdi jedan broj međunarodnih organizacija i medija.

Još 2000. godine američki Kongres usvojio je zakon koji predviđa da američke humanitarne agencije koje rade u inostranstvu u svojim programima pružanja pomoći u hrani stranim zemljama uključe genetski modifikovane proizvode (GMO).

SAD je iskoristio programe USAID-a za prevazilaženje gladi da bi progurao GMO – kukuruz u Južnu Afriku.

Afričke zemlje bile su suočene sa izborom – ili da prihvate GMO ili da puste da veliki broj stanovništva umre od gladi.

Neke zemlje, kao što su Mozambik i Zimbabve, odbile su GMO-kukuruz zbog ekoloških rizika, ali su bile primorane da prihvate GMO-brašno. Samo je Zambija kategorički odbila sve varijante GMO.

Pomoć u hrani SAD često koriste kao marketinško sredstvo za osvajanje novih tržišta. Korist od trenutnog sistema pomoći u hrani uglavnom imaju velike poljoprivredne kompanije – tvrdi ta organizacija.

„Oslobođenje“ Iraka, koje su provele koalicione snage 2003. godine, predvođene NATO-om, dovelo je do „oslobođenja“ zemlje od tradicionalnih vrsta semena.

USAID se odmah pojavio organizujući demonstraciju „visokorodnih sorti semena“ žitarica, uključujući pšenicu, ječam, grašak i sočivo.

Da bi olakšalo uvođenje patentiranih GMO-semena stranih poljoprivrednih giganata, iračko Ministarstvo poljoprivrede dalo im je subvencije.

Kada su poljoprivrednici počeli da ih koriste, bili su primorani da svake godine kupuju nova semena, postajući time zavisni od stranih multinacionalnih proizvođača.

Sa semenom su stigle i nove hemikalije: pesticidi, herbicidi, fungicidi – koje su Iračanima prodavale kompanije kao što su „Monsanto“.

U Indiji je došlo do pravog „GMO-genocida“. Bežeći od užasnog siromaštva nakon nezavisnosti, indijska vlada je dozvolila američkim biotehnološkim gigantima da u zemlji prodaju nove varijacije semena.

Milionima indijskih farmera obećani su veliki prinos i prihod ako pređu od tradicionalnog vođenja domaćinstva na uzgoj GMO semena.

Argentinu kontroliše Monsanto

Klasični primer zavisnosti od GMO semena je Argentina. Pod ugovorom sa kompanijom “ Monsanto“ koja ima patente na GMO soje argentinski farmeri nisu mogli da napuste to seme prošle godine za nove useve – navode argentinski mediji.Sada poljoprivrednici u Argentini svake godine moraju da kupe novo GMO seme i plaćaju tantijeme kompaniji.

Kisindžer sve predvideo

Čuveni američki državni sekretar i političar Henri Kisindžer jednom je rekao:

„Kontrolišući naftu – kontrolišete države. Kontrolišući hranu – kontrolišete stanovništvo“.

 (Srna)

Share this post: