SAD KREĆE U INVAZIJU NA SIRIJU: KAKO ĆE ODGOVORITI IRAN I RUSIJA?

 

Rat u Siriji, zapad neumitno gubi, uprkos činjenici da su tamo poslali obučene navodne ustanike, takođe pripadnike Al Kaide i ko zna koliko hiljada svojih agenata.

Rat gube iz nekoliko razloga. Prvi i najvažniji je da nisu uspeli ponoviti scenario iz Libije, jer su Rusija i Kina kontinuirano i sinhronizovano kočili svaku akciju invazije koju bi formalno pokrile UN a izvele trupe NATO.

Drugi važan činilac koji se ipak prikriva je taj što u odbrani sirijske države nije učestvovala samo sirijska vojska, nego i iranski gardisti i ruski instruktori i specijalci.

Međutim, ima još jedan važan činilac a to je da se na tlu Sirije održava praktično mini samit sirijske opozicije koja dobija sasvim legalnu šansu za političko delovanje.

Asad je na vreme shvatio svoje propuste i zakonski omogućio delovanje opoziciji, tako da je u proceduru ušao i postupak priprema za višestranačke izbore.

To je izazvalo pravu pometnju među pobunjenicima pa ih svakodnevno stotine ljudi napušta i vraća se pod okrilje sirijske armije.

I to je omogućio Asad dozvolivši nekažnjen povratak pobunjenicima ukoliko se pokaju.

Rat u Siriji sada praktično vode strani plaćenici predvođeni specijacima i isnstruktorima NATO i zapadnih tajnih službi.

Shvativši da gube rat SAD pripremaju ubrzano vojnu invaziju na Siriju i bez dozvole UN, jer su izgleda previše uložili a ništa nisu dobili.

Vojna intervencija u Siriji se definitivno priprema, bez obzira na to što Rusi i Kinezi u UN i dalje drže poziciju da će staviti veto na svaki predlog koji razmatra invaziju stranih sila u Siriji.

Stvar koju SAD mora da reši je prikazati problem navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji, na isti način kako je to urađeno u Iraku. kasnije je obelodanjeno da su sve to bile laži i izmišljotine SAD i Britanije, ali razaranje Iraka je već bilo završeno.

Zbog toga, američki ministar obrane Leon Paneta juče je na pres konferenciji kazao kako su obaveštajci dojavili da je sirijska vlada počela premeštati deo svog hemijskog oružja, verovatno kako bi sprečila da padne u ruke pobunjenika.


Paneta je kazao kako je deo hemijskog arsenala prebačen na lokacije nepoznate američkim obaveštajnim službama, dok je najveći deo i dalje u sirijskim vojnim bazama, pod čvrstom kontrolom vlade. „Još ne znamo tačno gde je oružje prebačeno“, kazao je šef Pentagona.

Valja napomenuti kako je ovo prvi put da je Pentagon potvrdio transfer hemijskog oružja u Siriji na lokacije nepoznate za CIA. To je, kako tvrde američki zvaničnici, vrlo zabrinjavajuće.

Realno gledajući, najveća opasnost leži u činjenici da bi se oružja mogli dokopati pobunjenici, ali Pentagon priču želi usmeriti prema opciji da bi se tog oružja mogla dokopati iranska Revolucionarna garda.

Naravno, naivno deluje takva tvrdnja jer jeIran dovoljno sposoban da napravi sebi hemijsko oružje ako mu je potrebno, pa nema potrebe da upadaju u Siriju kako bi uzeli hemijsko oružje. Bitan je izgovor ma kako glup bio.

Paneta nije želeo ni potvrditi ni negirati takvu mogućnost, ali je ostavio mogućnost za takav scenario.

Scenario koji bi bio vrlo dobar povod za ostvarenje osnovnog cilja – invazije u Siriju i svrgavanje Asada, plus dodatni politički pritisak na Iran.

Ne treba ići daleko u istoriju, tek nekih mesec dana, da bi se prisetili kako je SAD upravo „bilo kakvu upotrebu ili pomeranje hemijskog oružja“ postavio kao „crvenu liniju“, čiji bi prelazak značio „promenu postojećih stavova i računica“.

To su bile reči samog Baraka Obame.

Ako odemo malo dalje u istoriju, nekih devet godine, setićemo se da je upravo pitanje hemijskog oružja postavljeno kao izgovor za invaziju Iraka.

Budućnost je pokazala kako takvog oružja u Iraku nije bilo.

Međutim, Sirija je drugačiji slučaj. Sirija ima velike količine hemijskog oružja, prvenstveno sarina, cijanida i „senf plina, i od toga ne beži.

Ali Asad je u nebrojeno puta istakao kako ni u ludilu ne misli hemijsko oružje upotrebljavati protiv svog naroda i na svojoj teritoriji, već ono služi samo za odbranu od stranog neprijatelja.

Međutim, kao što su zadnji meseci pokazali, SAD nije spreman slušati pa je stav odavno  učvršćen: Asadov režim će upotrebiti hemijsko oružje za etničko čišćenje.

„Ovo bi moglo postaviti presedan korišćenja oružja za masovno uništenje. To je velika opasnost za našu nacionalnu bezbednost“, kazao je neimenovani američki zvaničnik za Volstrit žurnal.

Obama je nedavno pokušao ublažiti oštricu kazavši kako „je siguran da se hemijsko oružje u Siriji nalazi na sigurnim lokacijama“.

Međutim, ovaj izveštaj Pentagona otvara dovoljnu sumnju za pokretanje teze kako se ono više baš i ne nalazi na sigurnoj lokaciji. I to je karta na koju će Pentagon pokušati zaigrati. Ako pritom uspeju to hemijsko oružje nekako povezati s Iranom, pobeda će za Pentagon biti dvostruka.

 

Sad je već jasno kako su se zapadne sile već previše uplele u ovaj sukob da bi se sad povukle bez ostvarenja cilja. S druge strane, situacija na terenu sugeriše kako pobunjenicima ponestaje snage.

Bitke za ključni grad Alepo traju već nekoliko dana, a pobunjenici su pred porazom. Sirijske vlasti čak su i poslali vrlo direktnu poruku na sve mobilne telefone u zemlji: „Pobunjenici, igra je završena“.

Polako postaje jasno kako pobunjenici, uprkos stranoj pomoći, trenutno nemaju kapaciteta za vojnu pobedu protiv državne vojske i rušenje režima.

Čini se kako je jedini način da se to promeni strana intervencija.

Rusija nema nameru sedeti skrštenih ruku i to „dopustiti“. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u UN žestoko je napao zemlje Zapada zbog njihovog huškačkog i selektivnog pristupa situaciji u Siriji.

Tvrdi kako će insistiranje na tome da samo sirijska vojska prekine s paljbom zapravo ohrabriti pobunjenike da intenziviraju svoje nasilje.

Pritom valja podsetiti kako su sve nezavisne studije pokazale da su u ovom ratu obe strane počinile niz ratnih zločina. Lavrov tvrdi kako je najbrži način prekida nasilja povratak na manifest iz Ženeve, koji je zasnovan na mirovnom planu Kofija Annana, a koji predviđa uspostavu prelazne vlasti u kojoj bi učestvovale i jedna i druga strana, kako bi se uspostavio dijalog i okvir za demokratski izbor vladajuće garniture.

Taj plan su isprva podržale sve strane, ali slavlje je bilo kratkog veka jer su Zapad i sirijska opozicija brzo blokirale taj manifest. „Oni koji se protive implementaciji manifesta iz Ženeve zapravo guraju Siriju dublje u bezdan krvavog sektarijanskog rata“, kazao je jučer Lavrov.

Međutim, bio je to Lavrovov pucanj u prazno. Hilari Klinton je nekoliko sati kasnije najavila kako SAD povećava finansijsku pomoć pobunjenicima.

Sad je već postalo jasno kako od diplomatskog rešenja neće biti ništa, jer nijedna strana neće popustiti. S druge strane, ni ovakav sukob se ne može nastaviti večno, jer ubrzo u Siriji više neće biti ničega za što se isplati boriti.

Toga su svesni svi i zato ne treba čuditi što je Pentagon povukao najjaču kartu kako bi pripremio teren za konačni rasplet sirijskog haosa, a to je hemijsko oružje kao izgovor za vojni napad i invaziju.

SAD je spreman za prelazak crvene linije ali nije jasno, šta će se iza toga desiti. Scenario se ubrzano priprema jer su izgleda iznenađeni vojnim obrtom u Siriji i porazima pobunjenika.

Ulaskom NATO u Siriju po prvi put će se na terenu sukobiti SAD, Iran i Rusija koji su tu prisutni. Šta će se iz toga izroditi, niko ne zna, ali svakako po svet ništa dobro neće biti.

Može se lako desiti da Treći svetski rat pre počne nego što su ga predviđali, napadom Izraela na Iran.

Vestinet,Index

Share this post:

  • Pingback: BRAVO TURCI, BRAVO! – ŠOK U TURSKOJ – NAROD PORUČIO: NEĆEMO U RAT, NISMO SLUGE IMPERIJALIZMA | Blog Vesne Mihajlović()