SAD U ŠOKU: Modernizovana ruska vojska ledi krv u žilama! (VIDEO)

Ilustracija

Rusija je nastavila da unapređuje svoje oružane snage u 2016. godini, sa značajnim pobolјšanjem njenih borbenih snaga zahvalјujući izgledu modernizovanih vozila, brodova i aviona.

Koje su novo oružje dobile vojska, mornarica i vazduhoplovstvo ove godine? Nastavite da čitate da biste saznali.

Borbeni potencijal ruskih oružanih snaga je povećan za 14 odsto u 2016. godini, prijavio je ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka odbrane na kraju godine, 22. decembra, objašnjavajući da su ove pobolјšane performanse pomogle u održavanju državnih odbrambenih sposobnosti na odgovarajućem nivou.

Zauzvrat, Putin je istakao da “još uvek mnogo toga treba da se uradi u vezi sa jačanjem nuklearne trijade i da savršenstvo alarmnih sistema za raketne napade obaveštajnih i komunikacionih sistema takođe moraju biti usavršeni.“

Putin je postavio cilј da do 2021. godine udeo moderne tehnologije u oružanim snagama ne može biti manji od 70 odsto, a sankcije za neispunjavanje ugovora moraju biti stroge koliko god je moguće.

Naoružavanje širom Rusije

U 2016. godini vojska u ruskoj Centralnoj vojnoj oblasti dobila je više od 700 jedinica tehnologije novog naoružanja: Iskander-M sistemi, Pantsir-S1 protivavionski artilјerijski sistem, osam aviona, tri moderna Mi-24 helikoptera i više od 50 T-72B3 tenkova.

Viš od 650 jedinica moderne borbene tehnologije je dostavlјeno snagama u Istočnoj vojnoj oblasti, uklјučujući i Iskander-M raketne sisteme, Bastion priobalne raketne sisteme, Tor protivraketne sisteme i Tornado-G raketne bacače.

Na Dalekom istoku, vojna grupa na Kurilskim ostrvima je dobila Bal i Bastino priobalne raketne sisteme, a grupa na Kamčatki je dobila Pancir-S1 protivavionski artilјerijski sistem.

Mornarica

Ruska mornarica je snabdevena sa 24 broda u 2016. godini, sa lavovskom Crnomorskom flotom koja je primila deo novih brodova i podmornica.

Među plovilima su dva Project 636.3 dizel-električne podmornice. Ove podmornice sadrže Kalibr raketne sisteme velike preciznosti, koji se koristi za pucanje na morske i kopnene cilјeve, kao i modernizovane avione.

Podmornice mogu lansirati Kalibr-PL rakete, koje su se uspešno dokazale u Siriji, iz svojih torpednih cevi sa udalјenosti od oko 1.500 kilometara. Rakete su u stanju da udare u okviru od nekoliko metara od cilјa.

Ruska mornarica je takođe dobila više od 100 Kalibar i Onix protivbrodskih raketa.

Ratno vazduhoplovstvo

Vazdušno-kosmiče snage Ruske Federacije su dobile 139 modernih aviona i četiri svoja protivavionska raketna puka naoružana sa S-400 protivavionskih raketnih sistema.

Vazduhoplovne jedinice u Primorskoj pokrajini i Kareliji su dobile nove Su-35S borce, koji su već viđeni u borbenoj akciji u Siriji.

Američki Kongres stavlјa Rusiju na treće mesto u globalnoj trgovini oružjem.

Avijaciji su takođe predstavlјeni modernizovani Tu-160M i Tu-35MS strateški bombarderi. Isporučeni su im Mi-28N, Ka-52 i Mi-35M helikopteri, kao i Mi-26 teški vojni transportni helikopteri.

Prema rečima prvog zamenika komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, general-pukovnika Pavela Kurašenka, ove snage nameravaju da do 2018. godine “stvore zatvoreno radarsko polјe za alarmni sistem raketnih napada i počnu primenu elemenata sistema za suzbijanje kosmičkih sistema, koji su opremlјeni oružjem koje se zasniva na novim fizičkim principima.“

Pogledajte video:

Kopnene snage

Kopnene snage Ruske armije su dobile 2.930 novih i modernizovanih modela oružja, dok je 22.000 komunikacionih uređaja i 260 bespilotnih letelica dostavlјeno vojsci.

Formirano je ukupno 36 bespilotnih vazduhoplovnih vojnih jedinica i divizija: Vojska će imati više od 600 sistema sa 2.000 dronova, uklјučujući i nove Orlan-10 i Eleron-3.

Pogledajte video:

Raketne snage

Dvadeset i tri Yars stacionirane i mobilne podloge za lansiranje raketa su dodate ruskim strateškim raketnim snagama u 2016. godini.

Sve u svemu, oni sada imaju 400 interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama raznih kapaciteta.

Pogledajte video:

Više od 60 odsto strateškog oružja i bojevih glava ruskih nuklearnih snaga je koncentrisano u strateškim raketnim snagama.

Prema rečima komandanta strateških raketnih snaga, general-pukovnika Sergeja Karakajeva, dobijanje Yars-a “će ojačati borbene mogućnosti strateških raketnih snaga kada je u pitanju prevazilaženje sistema protivraketne odbrane i ojačaće potencijal nuklearnog zastrašivanja ruskih strateških nuklearnih snaga.“

(Webtribune.rs/Srbija javlјa)

Share this post: