„SCUBA 2“ ĆE MOĆI DA VIDI PROŠLOST, ČAK I ONO ŠTO VIŠE NE POSTOJI.

Vestinet:
 

Tim astronoma iz Velike Britanije, Kanade i Holandije započeli su revolucionarnu novu studiju kosmičke zvezdano-formacijske istorije, gledajući unazad u vreme kada je svemir još uvek bio u svojoj mladosti!

Konzorcijum, dodatno predvodjen astrofizičarom profesorom Džejmsom Danlopom sa Univerziteta u Edinburgu, koristi potpuno novu kameru pod nazivom SCUBA-2, najmoćniju kameru ikada napravljenu za posmatranje svetla na „sub-mm“ talasnim dužinama (svetlost koja ima talasne dužine 1000 puta duže nego što možemo da vidimo svojim očima).

Profesor Danlop je  predstavio prve rezultate istraživanja 27. marta na sastanku Nacionalne Astronomije u Manchesteru. SCUBA-2 će biti postavljen na Džejms Klerk Maksvel teleskop (JCMT), koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.300 metara – vrh Mauna Kea na Havajima.

Novi projekat, pod nazivom SCUBA-2 Cosmology Legacy Survey će trajati 3 godine i koristiće kameru da obezbedi najjasniji prikaz, do sada, zvezda koje formiraju galaksije.

Ovi objekti su toliko udaljeni da svetlost koju detektuje teleskop  putovala je do nas, čak nekoliko milijardi godina, tako da ih mi vidimo onako kako su izgledale u dalekoj prošlosti.

Sa SCUBA-2, astronomi će biti u mogućnosti da izučavaju predmete koji su postojali još pre 13 milijardi godina, i to onih prvih milijardu godina posle Velikog praska.

Zvezde koje se nalaze unutar oblaka gasa i prašine, veći deo ultraljubičaste svetlosti iz mladih galaksija se apsorbuje unutar ove kosmičke prašine koja se zatim zagreva iznad apsolutne nule (-273 stepeni Celzijusa).

„Ugrejana“ (ali i dalje prilično „hladna“), prašina reemituje apsorbovanu energiju na infracrvenim talasnim dužinama, što  onda dalje, sa promenjivim I dužim sub-mm talasnim dužinama, putuju do Zemlje od samog početka širenja Univerzuma.

SCUBA-2 Cosmology Legacy Survey je usmerena na područja na nebu koja su već studirana do detalja drugim teleskopima i posmatrana na različitim talasnim dužinama.

Od posebnog značaja je Habl svemirski teleskop (HST), koji se sada priprema za veliko 3-godišnje istraživanje (pod nazivom CANDELS) vidljivog svetla, emisije iz visokih-crvenopojasnih galaksija, sa sopstvenom novom kamerom, Wide Field Camera 3 (WFC3).

Kombinovanjem JCMT i HST snimanjem, astronomi mogu da dobiju nenadmašan pogled najmasovnijih galaksija koje lutaju Univerzumom još od  „zlatnog doba“ aktivnosti formiranja zvezda.

Prof  Danlop je oduševljen ovim prvim SCUBA-2 slikama dubokog svemira, i očekuje više rezultata u narednih nekoliko godina.

„Naučnici i inženjeri iz Edinburga zajedno sa  kolegama iz Kanade i Holandije, su naporno radili da konstruišu ovaj revolucionarni novi instrument i  sada  vidimo plodove naših napora. Sa Scuba-2 možemo proučavati najveće  formirane galaksije u mladom Univerzumu, i polako ali sigurno počinjemo da razumemo kako je primitivni kosmos prerastao u univerzum u kome živimo danas”.

U cilju otkrivanja niskih nivoa toplote, detektori fotoaparata moraju biti ekstremno osetljivi. Da bi to ostvarili, moraju biti hladni – do jedne desetine stepena iznad apsolutne nule (ili oko -273 stepeni Celzijusa).

Ovo je veliki tehnički izazov, i da bi sprečili detektore da se pregrejavaju od toplote iz samog fotoaparata, unutrašnja optika kamere mora da se ohladi. Kao rezultat toga, kompletna kamera je veličine porodičnog automobila, a teška oko 4 tone.

Superprovodni detektori su najosetljiviji termalni detektori ikada napravljeni. Njihov dizajn i konstrukcija je rezultat veoma uspešne saradnje sa Nacionalnim institutom za standarde i tehnologiju u Boulderu,

Kolorado, kao i sa Škotskim centrom za mikroelektroniku pri Univerzitetu u Edinburgu.

Profesor Jan Robson, direktor britanske ATC, rekao je za „SCUBA-2 da je to neverovatno dostignuće, gotovo sigurno jedan od najsloženijih projekata koji su u Velikoj Britaniji astronomi ikada pokušali da sprovedu, ali je takođe projekat koji se očekuje da daje neverovatne rezultate. Posle sedam godina izgradnje u Edinburgu, najmoćnija submilimetarska kamera je spremna da otvori novu granicu u astronomskim istraživanjima. „

Hladni Univerzum

Jedno od najuzbudljivijih otkrića u astronomiji u protekloj deceniji je napravio SCUBA, prethodnik SCUBA-2.

Astronomi su bili iznenađeni otkricem velike populacije udaljenih galaksija, koje se sastoje samo od prašine i koje nikada do sada nisu bile viđene. Ove galaksije su obično nevidljive za teleskope koji detektuju vidljivu svetlost i mogu se videti samo pomoću submilimetralnog teleskopa. One su poznate kao prastare galaksije jer predstavljaju neke od najstarijih struktura uočenih u univerzumu.

Tokom 8 godina životnog veka SCUBA je bio stanju da proizvede slike samo stotinak ovih galaksija, a za snimanje jedne fotografije bilo je potrebno i po nekoliko noći. Za razliku od SCUBA-e, od SCUBA-2 se očekuje da će biti u mogućnosti da prikaže i slika stotine galaksija u samo jednoj noći. Profesor John Paun, šef Instituta za astronomiju na Univerzitetu u Edinburgu, je uzbuđen oko mogućnosti nove kamere,

„Ranije submillimetralne kamere kao što je SCUBA učile su nas da su galaksije poput Mlečnog Puta formirale većinu svojih zvezda u ranoj epizodi kada su bile bogate prašinom i da ih ne možemo proučavati sa vidljivom svetlošću. SCUBA-2 će nam naći na hiljade galaksija u najranijem aktu nastajanja, i da ih detaljno proučavamo.

To će biti kao što je prelazak iz crno-belog filma na digitalne fotoaparate od 14 ili više megapiksela. Astronomi su nestrpljivi i prosto ne mogu da sačekaju da ovom divnom mašinom počnu  proizvoditi rezultate. „

Putokazi u planetarnim sistemima

Bliže Zemlji SCUBA-2 će snimiti gigantske molekularne oblake, gde se trenutno Zvezde rađaju i, on će pretraživatii za otiscima planetarnih sistema na hladnim prašnjavim ostacima pronađenim oko mnogih obližnjih zvezda. Ovo će zahtevati posmatranje oko 500 zvezda. „Jedna od najuzbudljivijih stvari koje će SCUBA-2 će uraditi, je da proveri regione,koji su po veličini slični našem solarnom sistemu.

„Ovo će nam reći da li postoje drugi takvi sistemi tamo i da li je naš Sunčev sistem jedinstven“.

Atlas neba

SCUBA-2  će gurnuti napred granice tehnologije mnogo dalje nego što je ikada urađeno ranije.  SCUBA-2 će snimiti nebo 1000 puta brže od bilo kog drugog instrumenta tamo, sa izgledima za proizvodnju prve detaljne mape neba – pravi atlas hladnog univerzuma „.

SCUBA-2 je instrument koji je koštao više miliona funti. Bilo je potrebno sedam godina da se izgradi i rezultat je veoma uspešne saradnje između ATC Velike Britanije, Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (Bulder, SAD), Univerziteta u Edinburgu, Univerziteta Kardif, Zajedničkog Astronomskog centra, Havaja, i konzorcijuma kanadskih univerziteta, uključujući i univerzitete u Vaterlou i Britanske Kolumbije.

SCUBA-2 će stići na Havaje sredinom marta, i započeće inicijalne operacije u leto.

Vestinet

 

Share this post: