SENZACIJA: OTKRIVENO DA JE KOKA KOLA KANCEROGENA

Proizvođač čuvenog gaziranog napitka „koka-kola“ moraće da promeni recept njene proizvodnje, preneli su danas francuski elektronski mediji.

Uzrok je sredstvo za bojenje koje bi moglo da bude opasno po zdravlje zbog potencijanog kancerogenog svojstva.

Radi se o sredstvu za bojenje 4-MEI (metilimidazol) koji daje napitku karamel boju, a država Kalifornija nedavno ga je uvrstila u listu kancerogenih preparata.

To sredstvo se, međutim, koristi i u određenim soja sosevima i nekim vrstama piva, a sada se, kako je objavio francuski list „Mond“, sumnja u njegovo kancerogeno svojstvo.

Američka potrošačka udruženja podnela su zahtev Agenciji za bezbednost hrane (FDA) još pre godinu dana da ispita štetnost upotrebe 4-MEI i zabrani njeno korišćenje u hrani i piću.

Međutim, zbog neslaganja naučnika o štetnosti 4-MEI, ta odluka još nije doneta. Prvi testovi, koje je organizovala FDA, pokazali su da ovaj sastojak nije štetan, odnosno da bi odrasla osoba trebalo da popije oko 1.000 limenki koka-kole dnevno kako bi bila izložena štetnom delovanju 4-MEI.

Sa druge strane, kasnija istraživanja, koja su organizovala potrošačka udruženja, pokazala su suprotno, da je ovo sredstvo bojenje opasno po zdravlje. Prema nalazima istraživanja, u limenci „koka-kole“ bilo je 142-146 mikrograma 4-MEI, u limenci „koka-kole lajt“ 103-113 mikrograma, a u limenci „pepsija“ 145-153 mikrograma, daleko više od dozvoljenih 29 mikrograma ove supstance, koliko je dozvoljena dnevna doza.

Ipak, prema pravilima Evropske unije, koja nisu stroga kao u SAD kad je bezbednost hrane u pitanju, pa je tako dozvoljen dnevni unos čak 250 mikrograma 4-MEI po kilogramu težine osobe, ili oko 80.000 mikrograma po limenci, ako bi odrasla osoba konzumirala jednu limenku dnevno. U Evropskoj agenciji za bezbednost hrane naveli su da je ova granica supstance „dovoljno bezbezdna po zdravlje“.

Američka udruženja potrošača, koja su i pokrenula zahtev za preispitivanje bezbednosti „koka-kole“, zahteva su da najmanja mera bude uklanjanje natpisa „obojeno karamelom“ sa ambalaže „koka-kole“ i isticanje podatka da je korišćen 4-MEI.

Kako bi izbegli ovu meru, u „Koka-koli“ su naveli da će sa dobavljačima karamela preispitati mogućnosti promene tehnologije kako bi se smanjila koncentracija sredstva za bojenje u karamelu i „kako bi proizvodnja bila u skladu sa zakonima Kalifornije“, ali i dalje negiraju da je 4-MEI štetan po zdravlje.

 

Share this post: