Seoba je počela: Američki finansijski div Citygroup prebacuje zlato i novac u Rusiju

njujork menhetn empajer stejt bilding zgrade grad megalopolis amerika

Sitigroup Inc. je američka multinacionalna financijska korporacija sa sedištem na Manhattanu, New York.

Korporacija Citigroup je nastala jednim od najvećih svjetskih spajanja u istoriji finansija i ujedinjenjem bankarskog diva Siticorp i financijskog konglomerata Travelers Group u oktobru 1998. godine.

U januaru 2015. je po držanju strane imovine bila treća po veličini banka u Americi. Najveći deoničari korporacije su fondovi s Bliskog istoka i iz Singapura. Na vrhuncu globalne finansijske krize 2008. godine Sitigroup je bila najveća banka u svetu po ukupnoj imovini i imala je ukupno 357 000 zaposlenih. 2007. godine je Sitigroup bila prva finansijska korporacija po prodaji američkih državnih obveznica. Sitigroup ima najveću mrežu na svetu u pružanju financijskih usluga i posluje u 140 zemalja s oko 16 000 ureda. Ima više od 200 miliouna računa klijenata u više od 140 zemalja.

Ovo su podaci koji se o finansijskoj korporaciji mogu pronaći na internetu i jasno je da je reč o finansijskom divu koji ima ogroman uticaj na američku unutrašnju i spoljnu politiku.

Uzevši u obzir napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država za pretpostaviti je da bi Sitigroup trebao poslovati u skladu s američkom spoljnom politikom, kao što je bio slučaj proteklih decenija sa svim finansijskim institucijama u bliskim vezama s američkim Kongresom, State Departmentom i Ministarstvom finansija.

Međutim, izveštaj Ministarstva financija Ruske Federacije koje kruži Kremljom govori da je Središnja banka Rusije „prihvatila zaštititi“ 3 miliona unci ili oko 100 tona zlata u vrednosti od preko 3,5 milijarde dolara od američkog bankarskog i finansijskog diva Sitigroup i gotovo 100 milijardi dolara u gotovini.

Prema izveštaju, 1,4 miliona unci zlata koje se danas čuva u sefovima Središnje banke Rusije je deo složenog dogovora između Venezuele i korporacije Sitigroup od aprila ove godine i Rusiji je isporučeno direktno iz te latinoameričke zemlje.

Još 1,6 miliona unci je došlo iz različitih zemalja s kojima je američki finansijski div prekinuo veze u proteklih godinu i po dana.

Reč je o 11 zemalja, uključujući Japan, s kojima je Sitigroup je prekinuo poslovne veze, navodi se u izveštaju.

Takođe stoji da je Sitigroup povukao imovinu, uključujući zlato i novac, skrivenu u različitim lokalnim bankama iz navedenih 11 zemalja i da će se povući iz potrošačkog bankarstva u Japanu, Egiptu, Kostariki, Češkoj, Salvadoru, Guamu, Gvatemali, Mađarskoj, Nikaragvi, Panami i Peruu, te prekinuti potrošačko finansijsko poslovanje u Koreji.

Iz američkog financijskog diva poručuju kako će njihova banka pojednostaviti prisutnost i usredotočiti se na profitabilna tržišta.

Međutim, uprkos sankcijama Washingtona, Sitigroup je odbio prekinuti veze s Ruskom Federacijom, a financijski direktor Ivan Gerspach je Obami kratko poručio „kako neće napustiti Rusiju“, prenosi portal Whatdoesitmean.com.

vasington bela kuca

Što se tiče ovog izviješća, Sitigroup na svojoj inetrnetskoj stranici dodatno objašnjava odnos sa Ruskom Federacijom

„Priča o korporaciji Sitigroup u Rusiji je počela prije gotovo 100 godina i usko je povezana s dramatičnim događajima koji su u to vrijeme pogodili zemlju.

Sitigroup je uvijek delovao kao veza između ruskog carstva i drugih zemalja širom sveta, te je odigrao važnu ulogu u razvoju trgovine i međunarodnih odnosa Rusije sa inostranstvom.

Siti je stigao u Rusiju uoči revolucije, odnosno 1916. kada se Siti zvao National City Bank (NCB). Tada se pretplatio na obveznice u prilog vlade Ruskog Carstva i to u vrijeme kada je svjetski rat uzimao danak nad resursima zemlje“, stoji na službenim stranicama američkog finansijskog diva.

100 milijardi dolara u gotovini, koje je Sitigroup „prihvatio da budu zaštićeni“ u Središnjoj banci Rusije, prevezeno je u Moskvu iz Kaira prošlog vikenda i to netom pre odluke Središnje banke Egipta kojom se odobrava prodaja dobara američkog bankarskog diva u zemlji Međunarodnoj komercijalnoj banci (ICB), potez koji je najavljen u junu ove godine.

O tome zašto je Sitigroup potajno preselio 100 milijardi dolara u gotovini iz svojih egipatskih kompanija izveštaj ne govori ništa, ali je Ministarstvo financija Rusije istaknulo da je „prihvatilo zaštititi zlato i novac korporacije Citigroup u Središnjoj banci Rusije“.

Novac i zlato sada podležu zakonima Ruske Federacije i ne podležu više zahtjevima svih stranih entiteta, uključujući i SAD.

Zašto Sitigroup treba ovako hitnu zaštitu svoje imovine?

Stručnjaci to objašnjavaju uglavnom zbog nemilosrdnog napada Obamine administracije na korporaciju, uključujući i novčanu kaznu od 700 miliona dolara zbog „nepoštene i obmanjujuće prakse“ od nekoliko nedelja ranije, kao i zbog istrage studentskih kredita zbog koje finansijski div strahuje da bi moglo doći do novih sankcija.

Sitigroup je zbog slične prakse bio prisiljen otpisati 7 milijardi dolara hipotekarnih kredita.

Važno napomenuti da stručnjaci u izveštaju kažu da je vodstvo korporacije Citigroup „vrlo zabrinuto“ zbog procesa raspada američke ekonomije, što se videlo tokom prošlog „Crnog ponedjeljka“ kada su od procijenjenih 24,1 triliona dolara američki građani i neprofitne organizacije ukupno izgubili 1,8 triliona (1 800 milijardi dolara).

Iako je Kina smanjila kamatnu zbog najgoreg pada domaćeg tržišta u posljednjih 20 godina, za sada se odvojila od ostatka svetskih tržišta stvaranjem iluzije trenutne stabilnosti, izveštaj upozorava i navodi kako prodaja 24. avgusta nije uzrokovana od strane Kineza, nego zbog sveukupne konfuzije na globalnom nivou, ali i da najgore dolazi u narednim nedeljama.

berza njujork

Važno je napomenuti da je ovu procenu podržava i Damian McBride, savjetnik bivšeg britanskog premijera Gordona Browna, koji je tmurno izjavio: „Saveti za predstojeći kolaps su da pre svega stavite novac na sigurno mjesto, jer ne vjerujem da će banke i bankomati biti otvoreni i da će raditi kreditne kartice.

Potom pogledajte imate li dovoljno flaširane vode, konzervirane hrane i ostalih kućnih potrepština za mjesec dana? Ako ne, idite u kupovinu.

I na kraju, odaberite mjesto gde ćete se okupiti sa svojim voljenima u slučaju prekida prometa i komunikacija.“

Kako se sve više američkih i ruskih nuklearnih snaga gomila na zapadnom frontu izveštaj se nažalost zaključuje savetom Obaminoj administraciji njegovog najbližeg ekonomskog savetnika, Paula Krugmana, koji tvrdi „kako je za ozdravljenje američke ekonomije potreban ili jedan svjetski rat ili invazija vanzemaljaca, jer je svima jasno gde ovo sve vodi,… pre ili kasnije“.

Korporacija Sitigroup je sebe zaštitila, ali se otvara pitanje koliko je ostalih učinilo isto ili slično?

putin i roj dzons prijateljstvo

Poverenje američkog finansijskog diva u Rusiju se videlo iz izjave čelnika korporacije koji su u februaru ove godine za Vedomosti izjavili da će Rusija imati pad BDP-a i porast inflacije, ali da se nikako ne može govoriti o propasti ruske ekonomije.

No, bez obzira šta se događa, niko ne može reći da nije bio upozoren,… samo što ljudi jednostavno ne slušaju.

(Alter Mainstream Info.com/Vestinet.rs)

Share this post: