SLOŽNO PROTIV NEPRIJATELJA: Partizani su pitali Beograđane da li imaju skije za front? Ono što se potom desilo sve je oduševilo! (FOTO)

Fotografija pred vama nastala je na samom početku Resavske ulice, blizu ugla sa današnjim Bulevarom kralja Aleksandra.

U pozadini vidimo Crkvu svetog Marka, a u prvom planu nasmejane ljude koji drage volje predaju svoje smučke ne bi li se došlo do konačnog trijumfa nad Osovinskim silama.

Sremski front je formiran oktobra 1944. godine, nakon oslobođenja Beograda i pomeranja ratnih zbivanja dalje ka zapadu zemlje, od strane nemačkih i snaga tzv. NDH.

Bio je od vanrednog značaja za Treći rajh, budući jedina tačka odbrane puta kojim se Grupa armija E preko Sarajeva i Slavonskog Broda izvlačila iz srca Balkana.

Što se naše strane tiče, one savezničke, on je bio tek levo krilo prodora Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije („front“ u terminologiji sovjetske vojske, koja je bila nasleđena iz vremena Ruske imperije, nije ništa drugo nego grupa armija); ipak, za Narodnooslobodilačku vojsku i partizanske odrede Jugoslavije, Sremski je front bio od najvećeg mogućeg značaja jer je stajao na putu kompletnog oslobađanja zemlje.

Decembra meseca pokrenuta je velika naša ofanziva koju su Nemci zadržali samo uz najveće moguće napore i žrtve, nakon čega su januara 1945. godine pokrenuli kontraofanzivu koja je dovela do ispravljanja i stabilizacije fronta i relativnog zatišja koje će potrajati do 12. aprila kada su snage NOVJ žestokim napadom probile linije nemačke odbrane.

Tada je klupko počelo da se konačno razmotava, a može se reći da je kulminiralo partizanskim pokoljima zarobljenih ustaša i domobrana kod Blajburga i širom Slovenije.

Međutim, te zime, Komanda grada Beograda pod palicom general-majora Ljubodraga Đurićazamolila je Beograđane da pomognu tako što će svoje skije, ako ih imaju, dati vojsci.

E sad, da li je namera bila da se baš koriste u ravnom Sremu ili u borbama vođenim po Bosni, to ne znamo, ali po ovoj fotografiji vidimo da je odziv bio fenomenalan, i da su ljudi nasmejani i drage volje predavali svoje smučke ne bi li se došlo do konačnog trijumfa nad Osovinskim silama.

(Fotografija je očigledno nastala na samom početku Resavske ulice, blizu ugla sa današnjim Bulevarom kralja Aleksandra, tada Ulicom kralja Aleksandra Obrenovića; u pozadini vidimo Crkvu svetog Marka, a levo zgradu sa balkonom koji i danas postoji.)

Ova slika će verovatno iznenaditi one koji su se „navukli“ na posleratnu komunističku propagandu te koji ne znaju da je taj stari Beograd bio i bogat i kosmopolitski u duši, jer su komunisti stvorili utisak da su zatekli kasabu od koje su napravili metropolu, a to jednostavno nije bilo istina.

(Mediji)

Share this post: