SPREMA SE VELIKI OBRAČUN SOROŠA I LUKAŠENKA!

Američki milijarder Džordž Soroš, poznat po rušenju režima i sprovođenju obojenih revolucija širom sveta, sada pokušava da svrgne predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Stejt department je preko američke državne Agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 2015. dao čak 24,3 miliona dolara Soroševim i drugim nevladinim organizacijama u Belorusiji za rušenje vlasti u Minsku.

Pare za „demokratiju“

Kako ruski „Sputnjik“ navodi, USAID je za 2017. izdvojio devet miliona dolara za „razvoj demokratije i ljudskih prava“ u Belorusiji.

Godinu ranije uplatio je 8,3 miliona, a 2015. oko sedam miliona dolara.

Novac su dobile grupe povezane sa Soroševom fondacijom Otvoreno društvo.

– Američki USAID je sada u Belorusiji objavio tender za novi projekat „Društveno povezivanje“. U sklopu projekta beloruski aktivisti će provesti tri nedelje na treninzima širom SAD, gde će razgovarati sa američkim ekspertima i aktivistima – objavio je „Sputnjik“.

Osim USAID-a, novac za „izgradnju demokratskog društva“ u Belorusiji dao je i američki Nacionalni fond za demokratiju (NED). On je nevladinim organizacijama uplatio najmanje dva miliona dolara za razvoj civilnog društva i nezavisnih medija.

Kao rezultat toga u Minsku su pre mesec dana počele demonstracije.

Opozicija i NVO na ulicu sporadično izvode ljude, koji nose transparente protiv Lukašenka, pominjući da će on završiti kao ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Dosad je najviše 2.000 osoba protestovalo, međutim za subotu su u Minsku najavljene najmasovnije demonstracije dosad.

– Malo pre početka protesta, u decembru, Stejt department je uplatio 520.000 dolara nevladinim organizacijama za obuku nezavisnih novinara. Oni su dosad verovatno obučeni da prate proteste na određen način“.

Osim toga, strahuje se da će demonstracije u subotu biti nasilne.

Beloruske snage bezbednosti privele su prošle nedelje desetine militanata za koje se sumnja da su bili plaćeni da izazovu nerede na protestima.

Krvavi protesti

S obzirom na sve to, analitičari ocenjuju da Soroš očigledno sprema ukrajinski scenario u Belorusiji.

– Vašington je za proteste u Ukrajini uplatio najmanje pet milijardi dolara.

Soroš i ostaci bivše američke administracije očigledno i dalje pokušavaju da prošire svoju sferu uticaja u zemljama koje su interesantne obaveštajnim službama SAD – naveo je beloruski politički analitičar Vladimir Bičkov.

Sa njim je saglasan i ruski stručnjak Aleksandar Asafov, koji kaže da Lukašenko mora biti na oprezu.

– Postoji rizik da se u Minsku ponovi krvavi ukrajinski scenario i Lukašenko je valjda svestan toga. Obojene revolucije su već isproban scenario – kazao je Asafov.

(Informer, Tanjug)

Share this post: