„Srbija nema čega da se plaši iako je pod pojačanim pritiskom alijanse “

Foto Nikola Skenderija

Srbija u svojoj istoriji nikada nije bila član nijednog vojnog saveza, ne treba da se plaši NATO, ali treba trezveno da ga uzme kao pretnju, rekao je bivši ambasador Jugoslavije i ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović.

„Srbija je pod pojačanim pritiskom alijanse“

Jovanović je kazao da je NATO „tema koja nas zaokuplja poslednjih 30 godina“, jer je ta alijansa, prema njegovom mišljenju, sve to vreme angažovana na „osporavanju i oštećenju svih mogućih nacionalnih i državnih interesa Srbije“.

– Mi smo pod pojačanim pritiskom NATO.

Balkan sve više postaje prostor koji SAD mora da obezbedi i očisti od ruskog uticaja, da bi imale leđa ka daljem prodoru ka Rusiji, uključujući i vojni.

Ipak, želja da se inkorporira Balkan u evroatlanske organizacije nije tako ostvariva kao što se čini, a takođe, Srbija u celoj svojoj istoriji nikada nije bila član nijednog vojnog saveza – rekao je Jovanović na tribini „Treba li Srbija da se boji NATO sa kojim sve više sarađuje“.

Kako smatra, jedna od velikih zasluga bivšeg predsednika Vojislava Koštunice jeste što je uspeo da se definiše Ustavom vojna neutralnost i to je, ističe, osnovna tačka za Srbiju za odupiranje „neprijatnim pritiscima sa zapada“, kao i da toj definiciji nedostaje samo „trajna“ vojna neutralnost, da se ne bi menjala nijednom drugom.

„Bolje da budemo za stolom, nego na meniju“

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Branko Krga naglašava da Srbija ne treba da se boji NATO pakta, kao ni da, „uostalom, Srbima kao narodu nije ni svojstveno da se plaše bilo koga“, da sada, za razliku od 1999. godine, očigledno nema nikakvih oružanih incidenata koji bi bili povod za neku intervenciju prema našoj zemlji, ali da tehnički, opasnosti postoje.

– Čim su tolike oružane snage u okruženju, one mogu potencijalno da ugroze bezbednost Srbije, ali nema indikatora da ta neposredna opasanost postoji.

Da bi se na duži period izbegla opasnost od tih snaga, treba nastaviti saradnju sa njima, a potrebno je jačati odbrambene potencijale, kao i obaveštajne službe – rekao je Krga.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative saglasan je da se NATO ne treba plašiti, ali i da je neophodno ukalkulisati buduća dešavanja oko i unutar NATO, jer to je, smatra, stvar i spoljne i bezbednosne politike zemlje.

– Sve priče o tome su ispričane, vreme je demantovalo da bi zbog članstva u NATO dolazili investitori, da bi bio bolji ekonomski razvoj, to pokazuju i primeri iz okolnih zemalja, zato se celokupna argumentacija svela na kafanske doskočice – bolje da budemo za stolom, nego na meniju – rekao je Proroković.

(Mediji)

Share this post: