SRBIJA PRVA NA BALKANU POTPISUJE UGOVOR O STRATEŠKOM PARTNERSTVU SA RUSIJOM

Novosti saznaju: Vlada ove nedelje usvaja ugovor o strateškom partnerstvu s Rusijom. Tekst usaglašen, Nikolić i Putin staviće potpis u narednih mesec dana

Tekst Ugovora o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije konačno je usaglašen na relaciji Beograd-Moskva i Vlada bi trebalo da ga usvoji do kraja nedelje, saznaju „Novosti“.

Posle toga, ovaj dokument trebalo bi da parafiraju šefovi dve države, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, i to u narednih mesec dana, a još se između dva kabineta pregovara da li će susret biti upriličen u srpskoj ili ruskoj prestonici.

Reč je o aktu koji se ne bavi detaljima saradnje dve države već se njime, pre svega, ukazuje na visok nivo političkih odnosa između Srbije i Rusije i izražava spremnost da se oni i dalje unapređuju u oblastima koje su od obostranog interesa.

U ugovoru bi trebalo da budu navedeni ključni principi na kojima će se zasnivati saradnja Srbije i Rusije, a poseban naglasak je na unapređenju ekonomskih veza, trgovinske razmene i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i na koordiniranom delovanju u međunarodnoj političkoj areni, pogotovo oko odbrane Kosova i Metohije.

Dve strane su se još 2010. dogovorile da potpišu ovakav dokument, ali je njegovo potpisivanje stalno odlagano. Kada dvojica predsednika budu potpisala ugovor, naša spoljna politika i formalno će se osloniti i na četvrti stub.

Ovakve ugovore naša zemlja ima sa Kinom, Italijom i Francuskom. Srbija će biti prva zemlja na Balkanu sa kojom će Rusija uspostaviti ovakvo strateško partnerstvo.

Novosti

Share this post: