SRUŠIO SAM SADAMA, GORKO SE KAJEM

Kadom al-Jabouri in Baghdad, 2013

„Da sam znao kakvo će vreme doći, nikad ne bih išao na trg da rušim Sadama“

Pre deset godina Kadom al Džaburi postao je lice poznato širom sveta. Tada je u Iraku na gradskom trgu, ogromnim čekićem udarao po kipu Sadama Huseina pokušavajući da ga obori.

Džaburijeve slike napunile su stranice širom sveta. Američke TV mreže vrtele su video sa Džaburijem satima na kraju dana.

Toni Bler i Džordž Buš su likovali jer je to bio simbol rušenja omrznutog diktatora.

Međutim, sada posle tačno deset godina, „čovek sa čekićem“ koji je pomogao američkim tenkovskim jedinicama da sruše statuu, gorko žali što je tog popodneva učestvovao u toj simbolici rušenja Sadama.

Mrzeo sam Sadama„, kaže 52-godišnji vlasnik prodavnice rezervnih delova za motocikle.

„Sanjao sam pet godina, da oborim tu statuu, ali zbog onoga što je došlo kasnije, gorko se kajem“, kaže Džaburi.

Onda smo imali samo jednog diktatora, sada ih imamo na stotine„, kaže on, i dodaje da je zemlja utonula u bezakonje i korupciju, da se ubistva dešavaju svakodnevno.

Tokom proteklog vremena, pojavila se verzija da je sve to bila vešta manipulacija američkih vojnika i da su mu oni dali čekić kako bi ga fotografisali i napravili pogodan video za propagandu.

Džaburi to poriče i kaže da se sve desilo spontano, ali da je shvatio kasnije da je to bila greška.

Džaburi je proveo 11 godina u zatvoru jer se žalio da mu Sadamov sin Udaj nije platio popravku motocikla. Iz zatvora je pušten 1996. godine.

„Bio sam u prodavnici, kada sam čuo da su došli Amerikanci. Bilo je oko podne i ja sam uzeo veliki čekić i pošao na Firdos trg. Imao sam želju da srušim statuu. Oko mene bili su pripadnici Sadamove paravojne policije, ali se ja nisam obazirao pošto sam bio među brojnim prijateljima“, priča Džaburi.

Iako je bio čovek velike snage, kao šampion u dizanju tegova, nije mogao da sruši statuu pa je to okončala američka posada M-88.

Kada je spomenik srušen prisutno je bilo na hiljade građana. Džaburi kaže da je to bila osveta za tolike godine provedene u zatvoru.

Pod Sadamom je bilo korupcije, ali ovo sada je katastrofa. Naši životi su bezvredni, niko nije zaštićen od bezakonja. Nekad smo struju i gas imali jeftinu i dostupnu  a sada je sve drugačije. Nema nikakvog napretka, ovo je zemlja ubistava, pljačke i sektaškog nasilja„.

Džaburi za užasno stanje u Iraku okrivljuje Amerikance i domaće političare, i ističe da je zemlja uništena.

„Da sam znao kakvo će vreme doći, nikad ne bih išao na trg da rušim Sadama“, zaključuje Džaburi.

Kao što se vidi iz reči ovog pokajnika, a slično govore i drugi Iračani, to nije kraj, najgore vreme tek dolazi.

 

Miloš Krstić

Vestinet.rs

Share this post: