ŠTA SE DEŠAVA SA NAŠOM PLANETOM: BROJ DŽINOVSKIH VRTAČA SE DRAMATIČNO UVEĆAVA

rupa u zemlji

Odakle sve te vrtače dolaze? Naravno da je njih oduvek bilo, ali zadnjih godina počinje da bude ozbiljno jer se broj džinovskih vrtača počeo dramatično da povećava.

Šta je zapravo razlog da se džinovske vrtače odjednom pojavljuju širom Amerike i sveta? Da li se nešto dešava u zemljinoj kori ili postoji neko drugo objašnjenje?

„Eksperti“ zbog ove epidemije sa vrtačama krive stvari kao što su rastresito tlo, novo-izgrađene građevine, curenje cevi za vodu, rudnike uglja, pukotine, duge periode suše, iscrpljivanje podzemnih izvora vode, ali da li oni zaista razumeju šta se dešava?

Jednog četvrtka, 37-godišnji čovek po imenu Džefri Buš, koji je živeo blizu Tampe u Floridi, umro je tako što se zemlja iznenada otvorila i progutala njegovu kuću i njega živog. Njegov brat je pokušao da mu pomogne kada je čuo da vrišti, ali je bilo prekasno. Spavaća soba je bila usisana duboko u zemlju i kuća je ubrzo nestala. Vlasti su priznale da ga verovatno nikad neće pronaći.

Florida

Da li su ove stvari zaista „normalne“? Bile bi da je ovo jedini incident, ali je istina da su džinovske vrtače sve učestalije pojavljuju širom planete. Da li ovo pokazuje da nam dolaze velike promene u zemljinoj kori?

Florida je oduvek bila oblast koja je sklona pojavljivanju vrtača, ali statistika pokazuje da se broj materijalnih šteta usled njihove pojave uvećao poslednjih godina. Prema izveštaju ABC News, potraživanje osiguranja zbog pojave vrtača se više nego udvostručilo od 2006. do 2009. Godine.

Hillsborough County, gde se nalazi Seffner, oblas u Floridi koja je sklona pojavi vrtača, mesto u kojem se zbog toga potražnja osiguranja više nego duplirala između 2006-2009., navodi se u izveštaju floridskog senata.

Ali to je samo Florida, zar ne?

Ostali delovi zemlje nemaju ovakve probleme, zar ne?

Florida

Pogrešno.

Samo proverite šta se nedavno desilo u Harisburgu u Pensilvaniji. Tu se nalazi desetina vrtača koje su se otvorile u Harisburgu, a grad je tako razrušen da nema dovoljno novca da sve to popravi.

Južna Florida

Zapravo, u ovom trenutku postoji 41 vrtača koje su dokumentovane u Harisburgu, a mnoge od njih se nalaze na sred ulice…

Kapital države Pensilvanija je na mukama zbog pojave vrtača, ali gradski zvaničnici su nemoćni da preduzmu nešto u vezi sa tim.

Rastresita zemlja i curenje stogodišnjih podzemnih cevi za vodu su krivi za košmar ove opštine, koji se desio pred doček Nove godine, kada se 50 stopa razjapljena vrtača otvorila širom Četvrte ulice, izveštava Wall Street Journal.

Pensilvanija

Osam stopa dubok krater, jedan od 41 u gradu, je tako velik da su lokalni meštani osnovali donatorski sajt o Četvrtoj ulici.

Neki bezobzirni meštani su zvanično ovu rupu nazvali “Super vrtača Valter”.

Naravno, bilo je mnogo gradova u istoriji SAD-a koji su iskusili takvu epidemiju vrtača, zar ne?

Teksas

Već je bilo reči  jednoj vrtači nastaloj u Ohaju koja je bila veličine četiri fudbalska igrališta i više od 30 stopa duboka. Ova vrtača je izazvala propast dela državnog puta 516 i vlasti su planirale da put ostane zatvoren narednih meseci.

Gvatemala

Nedavno, velike vrtače su naterale vlasti da zatvore puteve u Nju Džersiju u Arizoni. Naravno, ovi incidenti će uskoro biti zaboravljeni  jer imamo nove vesti o velikim vrtačama u SAD-u skoro svaki dan. Pojava džinovskih vrtača je toliko redovna da ljudi sve teže podnose izveštaje o njima.

Možete videti nekoliko fotografija nekoliko najluđih vrtača poslednjih godina ovde. Bilo bi dobro da se ogromne vrtače pojavljuju samo u SAD, ali nažalost to nije slučaj.

Rusija

Na primer, vrtača koja se pojavila usred grada Gvatemala 2010.godine je bila 30 stopa duboka.

Niže u Sarisarinami u Venecueli, neke vrtače koje su se pojavile poslednjih godina su široke više od 1000 stopa.

Kina je jedna od najgorih oblasti na svetu u pogledu vrtača poslednjih nekoliko godina. U stvari, samo proverite šta se nedavno desilo u jednom selu u kini…

Stanovnici sela Lianjuan u oblasti Hunan u južnoj Kini su posebno obazrivi od pre nekoliko meseci. Preko 20 vrtača se otvorilo u zemlji od prošlog septembra. Osim ruševina koje variraju u veličini, videli smo uništene kuće i isušene reke. I nikad nije bilo upozorenja gde će i kada će se pojaviti vrtače. Prema tvrdnjama lokalnih vlasti, glavni razlog za urušavanje je broj rudnika uglja u oblasti. Nejasno je koje korake treba preduzeti da bi se sprečila pojava vrtača.

Švedska

Mogli bismo i dalje da vam dajemo primere sa cele planete, ali se nadamo da počinjete da kapirate o čemu se radi.

Džinovske vrtače se otvaraju širom planete i gutaju kuće, zgrade, puteve i ponekad ljude.

Pa zašto se ovo događa?

Da li zemljina kora postaje sve nestabilnija?

Ili su to uznemirujući znaci kolapsa planete?

(Vestinet.rs)

Share this post: