ŠTA SU RADILI ZAROBLJENI FRANCUSKI SPECIJALCI U TUĐOJ SUVERENOJ ZEMLJI SIRIJI?

Jedna stvar je gotovo sigurna – francuska vojska bila je prisutna u pomaganju pobunjenika i terorista u okupaciji grada jedne suverene države koja ni na koji način nije ugrozila sigurnost i/ili integritet Francuske.

Nakon nekoliko dana spekulacija o tačnosti navoda koji su sugerisali da je sirijska vojska zarobila grupu francuskih vojnika u gradu Homs, danas po prvi put informaciju potvrđuju i zapadni mediji.

Britanski list „The Telegraph“ prenosi informaciju iz libanskog lista „The Daily Star“. „Telegraph“ navodi kako je ovo prvi put da jedan zapadni medij potvrđuje intervenciju zapadnih snaga u Siriji.

Francusko ministarstvo odbrane danas je za medije izjavilo kako „neće potvrditi, ali ni opovrgnuti podatak da li se trenutno francuski vojnici nalaze u zarobljeništvu unutar Sirije“, prenosi RT.

U izveštaju se navodi kako se grupa francuskih vojnika trenutno nalazi u bolnici unutar grada Homs. Prenose informaciju o 13 francuskih vojnika, što je relativno kontradiktorno s ranijim navodima o preko 100 vojnika (sirijski izvori preneli su vest da je zarobljena cela francuska brigada).

U svakom slučaju, dok se ne otkrije tačan broj francuskih trupa na terenu, jedna stvar je gotovo sigurna – francuska vojska bila je prisutna u pomaganju pobunjenika i terorista u okupaciji grada jedne suverene države koja ni na koji način nije ugrozila sigurnost i/ili integritet Francuske.

Jasno je da se nastojalo da se informacija prikrije po svaku cenu, jer bi ovi podaci mogli ugroziti političku karijeru predsednika Nikolasa Sarkozija koji se upravo nalazi u žestokoj kampanji povodom predstojećih predsedničkih izbora na kojima nastoji da osigura još jedan mandat.

Ipak, nakon pada okupirane četvrti Baba Amr u Homsu, izgleda da će se svakim danom pojavljivati nove informacije o tome šta se zaista događalo na terenu.

Još juče je agencija Frans Pres pisala kako se „gomilaju glasine o upetljanosti francuskih vojnika“ u Siriji.

Neposredno nakon što su ovu informaciju prve objavile sirijske novinske agencije, francuski ambasador Erik Ševalie – koji je prethodno zatvorio ambasadu u Damasku – hitno se vratio u Siriju. Prema pojedinim izvorima, došlo je do intenzivnih pregovora sa sirijskim vlastima oko „tihog“ puštanja zarobljenih Francuza kako bi se izbegao skandal.

Libanski „The Daily Star“ prenosi kako su njihovi izvori potvrdili da se trenutno u zarobljeništvu sirijske vojske nalazi „oko 13 francuskih oficira“. Još uvek nema informacija kako su ušli u Siriju i da li su 13 oficira samo deo većeg vojnog kontingenta unutar grada Homs, prenosi „The Daily Star“.

Prema ovim izjavama, postoji verovatnoća da se potvrda odnosi isključivo na vojnike ranga „oficir“, što bi značilo da je ranija informacija o preko 100 francuskih vojnika ipak tačna.

Damask još uvek nije službeno komentarisao prisustvo francuskih trupa na svojoj teritoriju, izvori tvrde da je razlog tome intenzivni pregovor koji se upravo vodi na relaciji Pariz-Damask oko pitanja što da se učini sa zarobljenim francuskim vojnicima.

U svakom slučaju, polako se nazire prava slika „sirijske krize“ koja očito nije bila onakva kakvom su je nastojali prikazati u svim zapadnim medijima. Sudeći prema poslednjim navodima, ne samo da su pojedine države bezrezervno podržavale samo jednu stranu – već su neke i činile borbeni element te iste, podržane strane.

 

 

 

Share this post: