STIŽE SOTONA: POČEO PROCES PRELASKA NA JEDNU SVETSKU RELIGIJU

lucifer

Prošlog četvrtka, papa Franja i bivši izraelski predsednik Šimon Peres, sastali su se na privatnom razgovoru koji je trajao 45 minuta. Tema razgovora bio je predlog Peresa da se osnuje „Ujedinjena nacija religija“.

Ovo je bio treći sastanak između njih dvojice za nešto više od četiri meseca. Papa Franja je pokazao „interes, pažnju i ohrabrenje“ dok je Peres objašnjavao svoj predlog.

Naravno, papa Franja nije ništa obećao niti ćemo čuti za „Ujedinjene nacije religija“ u neko skorije vreme, ali svaka ideja mora od nekud da se pojavi.

Ako bi se papa Franja na kraju ipak odlučio za takav korak, u budućnosti bi moglo da postoji jedno globalno telo koje bi predstavljalo sve religije sveta.

Izraelski predsednik u penziji, Šimon Peres, ponudio je inicijativu globalnog mira papi Franji pošto većina ratova danas ima religijske, a ne nacionalističke povode.

Nameće se pitanje zašto tačno Peres želi „Ujedinjene nacije religija“?

Po navodima Jerusalim posta, zato što veruje da bi takvo telo imalo najbolje šanse da spreči rat i nasilje u svetu.

„Ono što nam treba je organizacija Ujedinjenih religija kao najbolji način da se borimo protiv terorista koji ubijaju u ime vere“, rekao je Peres. „Ono što nam treba je neupitni moralni autoritet koji će glasno reći ’Ne, Bog ne želi i ne dozvoljava ovo’“.

Predstavnik Vatikana, otac Federiko Lombardi, rekao je da je papa slušao, bio zainteresovan i ohrabrivao Peresove ideje. On nije ništa obećao, ali nije ni odbacio mogućnost o ideji Ujedinjenih nacija religija.

Istina je da bi se takva organizacija odlično uklopila sa onim što papa pokušava da uradi kroz ceo svoj mandat. On čini sve kako bi „povezao“ ostale religije.

Na primer, ranije ove godine, papa je dozvolio „Islamske molitve i čitanja iz Kurana“ u Vatikanu po prvi put u istoriji.

Papa se neumorno trudi i oko protestanskih organizacija.

Nedavno su se dva kontroverzna TV propovednika susreli sa papa Franjom kako bi radili na tome da sruše ’zidove podele’ između katolika i protestanata.

Takođe, ranije ove godine, papa se susreo i sa televizijskim govornikom Džoelom Ostinom.

Džoel Ostin se našao u grupi političkih i religioznih vođa koji su se sastali sa papa Franjom u četvrtak u Vatikanu.

Prema izveštajima, Ostin je bio deo delegacije koju je organizovala Međunarodna fondacija u cilju ohrabrivanja odnosa među verama.

Ovakvi potezi nisu novost. Papa Franja uporno teži ka ekumenskoj politici još od početka svog mandata.

Ipak, postoji jedan vid hrišćanstva koji papa ne podržava.

On kaže da nema mesta „fundamentalzmu“ u hrišćanstvu.

U svojoj prvoj poseti Bliskom istoku prošlog meseca, papa je kritikovao fundamentalizam u hrišćanstvu, islamu, i judaizmu kao oblik nasilja.

Ali šta je „fundamentalizam“?

Ako potražimo definicju na guglu, dobićemo sledeći rezultat:

„Oblik religije, pogotovo u islamu ili protestantskom hrišćanstvu koji se striktno pridržava bukvalne interpretacije napisanog.“

Izgleda da papa Franja odbacuje one Hrišćane koji veruju u strogu, bukvalnu interpretaciju Biblije?

(Webtribune.rs)

Share this post: