SUMNJA DA ŠEF CIA OBMANJUJE OBAMU POVODOM SIRIJE

Baraku Obami stigao memorandum čiji potpisnici tvrde da šef CIA Džon Brenan pokušava da prevari članove Kongresa, medije i javnost, čak i njega, koristeći shemu koja je već bila primenjena za otpočinjanje rata u Iraku.

Bivši američki visoki vojni funkcioneri i saradnici obaveštajnih službi uputili su Baraku Huseinu Obami memorandum u kojem ga upozoravaju da sirijski predsednik Bašar Asad nije odgovoran za upotrebu hemijskog oružja. Pritom su mu prenjdočili da neki žele da ga povodom Sirije prevare i da ga nateraju da se umeša u sirijski konflikt – objavio je Global Research.

Upozorenje šefu Bele kuće potpisalo je više desetina bivših američkih visokih vojnih i obaveštajnih funkcionera koji tvrde da poseduju podatke koji protivreče zvaničnom američkom stanovištu. Sasvim konkretno: Obami je predočeno – na osnovu verodostojnih izvora – da režim Bašara Asada nije umešan u hemijski napad u predgrađu Damaska 21. avgusta.

U memorandumu je ukazano da se incident dogodio i da su ljudi stradali od hemijskog napada. Međutim, njegovi potpisnici tvrde da „incident nije posledica napada sirijske armije i primene hemijskog oružja iz vojnih njihovog arsenala“.

Autori memoranduma smatraju da šef CIA Džon Brenan pokušava da prevari članove Kongresa, medije i javnost, čak i predsednikaSAD, koristeći shemu koja je već bila primenjena za otpočinjanje rata u Iraku.

Predočili su šefu države da se obaveštajni podaci specijalno biraju za politički motivisana dejstva.

„Sve više je dokaza – iz različitih izvora na Bliskom Istoku – koji govore da je hemijski napad od 21. avgusta bio specijalna provokacija sirijske opozicije i njenih saradnika u Turskoj i Saudijskoj Arabiji“, naglašava se u memorandumu, uz ponovljeno upozorenje da je cilj provokacije bio da se SAD uvuku u rat.

Penzionisani američki vojnici i obaveštajci su naglasili da ne postoje materijalni dokazi da su incident kod Damaska izazvale jedinice sirijske armije iako znaju kako da upotrebe hemijsko oružje.

Autori memoranduma su ukazali da su 13. i 14. avgusta snage opozicije, koje su se nalazile u Turskoj, počele pripreme za napad. Komandanti opozicionih snaga su imali sastanke sa obaveštajnim službama Katara, Turske i SAD. Na tom sastanku su Sirijci bili informisani da će se napad SAD dogoditi za nekoliko dana i da opozicione snage moraju to da iskoriste da bi zauzele Damask i svrgle vladu Bašara Asada.

Osim toga, na osnovu ovih obaveštajnih podataka, opozicione snage su dobile oružje iz skladišta koja kontrolišu katarske i turske specijalne službe, dok su nadzor prilikom primopredaje obavile američke službe.

Autori memoranduma su upozorili šefa Bele kuće da može biti organizovana nova diverzija koja bi izvršila još veći pritisak na predsednika SAD da započne vojne operacije protiv Sirije i najverovatnije protiv Irana.

Postoji velika verovatnoća – upozorili su – da sledeća meta može da bude jedan od američkih brodova koji se sada nalaze nedaleko od sirijske obale.

A u slučaju otpočinjanja vojne operacije protiv Sirije – da će automatski uslediti napadi na američke ambasade za koje će ono što se desilo sa američkom misijom u Bengaziju 11. septembra 2012. godine biti „sitna kavga“.

(Fakti)

Share this post: