SVI SU POBEDILI

seselj sanda raskovic ivic bosko obradovic opozicija

Kada Aleksandar Vučić sa 48 odsto glasova duboko u sebi smatra da je izgubio izbore i kada se hipi-koalicija sa sloganom „sreća” smatra pobednikom izbora, iako je tek na popravnom zvanično prešla cenzus, onda nije čudno zašto je izborna nervoza duže vreme kolektivna dijagnoza političke Srbije.

Ali, leka nema. Već za godinu dana čekaju nas predsednički izbori. Srbija se, dakle, nalazi u izbornom vanrednom stanju.

Vučić jeste pobedio 24. aprila, ali je počeo da slavi tek prekjuče. Time je naprednjački vatromet detoniran sa odloženim dejstvom.

I zaista, koji lider u Evropi danas osvaja gotovo 50 odsto glasova i pri tom odaje utisak da ga ne bi oraspoložilo ni da se Branko Ružić, sa sve trubačima, učlani u naprednjake?

Vučić je nezadovoljan zbog smanjenog broj mandata što će ga možda primorati na koaliciju sa partijom koju je želeo da izbegne. Kada je vodio kampanju sam, valjda misli da može i da vlada sam.

Iako je na ponovljenim izborima ponovo krunisan, mandati su počeli da mu se krune. Analitički patriotski blok tvrdi da Vučića ne simpatiše previše američki ambasador Skot koji je u izbornoj noći posetio štab opozicije, ali je jedino izvesno da je šefu naprednjaka ljubav uskratio gospodin Dont.

Tačnije, voli ga manje nego pre dve godine, kada su se glasovi stranaka ispod cenzusa u slapovima ulivali u Vučićev poslanički klub.

Zato i DSS i Dveri smatraju da su pobedili. Nedostajao im je jedan glas 24. aprila uveče za cenzus. Sreća ih je obasjala kasnije, tokom noći, kada je izgledalo da su pronašli taj izgubljeni glas u Pajtićevom štabu.

U ponovljenom glasanju, stekli su poverenje novih 1.996 sledbenika porodičnih vrednosti srpstva i demokratije.

I Saša Radulović je uveren da je pobedio. Shvatio je da je mudrije da besplatno koristi društvene mreže, nego da plaća hrvatskog doktora Macana, koji je spinovao za Pajtića.

Možda je dr Macan ubedio i Pajtića da je pobedio, iako mu je Vučić požnjeo glasove u ravnici, kao naprednjački kombajner. Potom je Bojan pozvao svoje birače da glasaju za Dveri.

To je prilično čudno, jer se žuti kunu u Brisel i Vašington, a dverjani u Moskvu i Peking.

I Ivica Dačić je proglasio pobedu, što je u poslednjoj deceniji konstanta srpske politike. Kad se Vučić osvrne oko sebe, ko mu obezbeđuje stabilnu većinu, ako to nije Dačić koji ima više života od mačke.

Doduše, mogao je Vučića tokom kampanje da tuži za zlostavljanje, ali je svestan da je za njega Nemanjina 11 – najsigurnija muška kuća.

Vojislav Šešelj je definitivno pobedio.

Umesto sudije Antonetija, ponovo se druži s Krasićem i Vjericom. Možda je na njega mislio Vučić, kada je rekao da opozicija jedva čeka da se dočepa skupštinskog restorana, jer tamo služe šampite i baklave.

Samo neka premijer naruči dovoljnu količinu slatkiša. Ako je vojvoda pojeo Hag, zašto ne bi i Acu?

Pošto nema gubitnika, šta nama preostaje, osim da se radujemo?

(Aleksandar Apostolovski/Politika)

Share this post: