SVOJE KUĆNE LJUBIMCE HRANITE OTROVIMA I LEŠEVIMA A DA TO I NE ZNATE

pas-macka

“Jedna od prljavih tajni  koje čuva industrija za proizvodnju  hrane  za  kućne ljubimce je to da neki prateći proizvodi sadrže kancerogene materije. Snabdevajuće  klanice koriste  previše  životinjskih otpadaka, konzervansa i raznih hemikalija,  koje povećavaju šanse  za dobijanje kancera i drugih  degenerativnih  bolesti.

Ovo može da uključuje životinje iz zoološkog vrta, životinje ubijene na ulici i mrtvu, bolesnu, uginulu, ili osakaćenu stoku. Najšokantnije je što ovo  uključuje mrtve pse i mačke.

To naravno znači da sve to pojedu vaši ljubimci!

Neke vrste mesa, pogotovo tkivo od vratnih žlezda, mogu da sadrže visok nivo hormona koji takođe mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući rak. Za razliku od bakterija i virusa ovi hormoni se ne mogu uništiti visokim temperaturama ili pritiskom tokom kuvanja u proizvodnji  hrane za kućne ljubimce.

Visok nivo hormona ima najviše štetnog uticaja na mačke”. Healing Pets With Nature’s Miracle Cures Henrija Pasternaka,  DVM CVA, strana 11.

Naši kućni ljubimci nam mogu doneti puno zadovoljstva i mira u životu punog obaveza. Oni nam daju potpunu pažnju i bezuslovnu ljubav tražeći minimalno za uzvrat. Izgleda da kad god se zdravo hranimo zarad sopstvene dobrobiti tu mogućnost uskraćujemo našim kućnim ljubumcima.

U super-marketima vidimo da na etiketama za hranu za kućne ljubimce piše „prirodno“ i odmah se osetimo bolje kada takvom hranom hranimo naše kućne ljubimce. Nažalost, prodavnice sve slobodnije zanemaruju etiku kada reklamiraju proizvode za hranu kućnih ljubimaca i termin „prirodno“ do krajnosti  iskorišćavaju.

Izazov dolazi  iz društva gde nas cena života tera da štedimo novac kad god to možemo. Ovo je razlog zašto je preostali novac bitan posebno za porodice niže srednje klase koji ulažu u prepakovanu, zaleđenu i „odgovarajuću“ hranu. Ova logika se takođe koristi i pri kupovini hrane za kućne ljubimce.

Uzevši u obzir da prosečno pakovanje od 10 kilograma hrane za kućne ljubimce košta oko 50 Kanadskih dolara, razumljivo je da zanemarujemo kupovinu organske hrane koja je skuplja i obično se pakuje u manja pakovanja. Kada kupujemo „prirodno“ to zavarava našu spoznaju neskladnosti i čuva naš spokoj.

Udruženja za kontrolu hrane ne govore nam zvanično šta zapavo znači „prirodno“. Jedino što žele je da termin „prirodno“ kod hrane za kućne ljubimce doživljavamo kao da ne sadrži raznovrsne hemikalije, boje, konzervanse i td., što nije slučajnost. Tako reklamiraju najvećeg neprijatelja naše generacije.

 

Mi vidimo privid sreće naših pasa i mačaka, i moramo se pod hitno udružiti za dobrobit naših kućnih ljubimaca koji jedu navedenu hranu. Moguće je da kad vidimo sliku komada mesa, ribe, ili živine na pakovanju hrane to pomaže pri donošenju naše odluke.

Realnost je da kompanije mogu da stave na etiketu hrane za kućne ljubimce da sadrže „prirodno meso“, iako je prava istina da pravog mesa nema nimalo. Izuzetno štetne hemikalije ne moraju biti označene na etiketi, što stvara mnogo problema boljim markama hrane za kućne ljubimce koje sadrže kvalitetnije sastojke.

Prirodnjačke novine su objavile grozne infomacije o takvim proizvodima industrije za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Počećemo od toga šta čini izvor proteina kao glavnog sastojka hrane za kućne ljubimce u prerađenim mesnim proizvodima i mesnim narescima. Oboje su eufemizmi za delove životinja čije meso ne bi bilo uzeto u obzir za korišćenje od strane pametnih potrošača. Dobro poznata fraza „prerađeni mesni proizvodi“ je pogrešan naziv, jer ovi proizvodi sadrže malo ili nimalo mesa. To su delovi životinja koji ostanu posle odvajanja mesa sa kostiju.

“Pileći prerađeni proizvodi uključuju: glavu, nogice, iznutrice, pluća, slezinu, bubrege, mozak, jetru, želudac, kosti, krv i creva, i sve druge delove trupa koji se ne koriste za ljudsku ishranu“.  Mesni narezak može da sadrži bajato meso životinja koje je neprihvatljivo za potrošnju.

macka

Ovo može da uključuje životinje iz zoološkog vrta, životinje ubijene na ulici i mrtvu, bolesnu, uginulu, ili osakaćenu stoku. Najšokantnije je što ovo može da uključi i pse i mačke.
To je tačno, vaše životinje mogu biti kanibali. Fast Food Nation autora Erika Šlosera piše „iako vodeći  proizvođači obećavaju da nikad neće stavljati donete mrtve kućne ljubimce u proizvodnju svoje hrane za kućne ljubimce i dalje je legalno da to mogu da urade.
Kanadska kompanija Sanimal Inc., je stavljala 40.000 funti mrtvih pasa i mačaka nedeljno u hranu za pse i mačke”. ”Ova hrana je zdrava i dobra”, rekao je potpredsednik kompanije zadužen za nabavku odgovarajući na kritike, “ali neki ljudi ne vole da vide mesni narezak koji sadrže bilo kakve kućne ljubimce “.
Proces kako mrtve životinje postaju hrana naših kućnih ljubimaca sve više uznemirava. Povrh svega, javlja se velika potreba da se mnoge životinje ubijene na ulici prodaju vlasnicima kao hrana za njihove ljubimce. En Martin opisuje proces u Food Pets Die For: “U kafilerijama mašina lagano sve samelje u ogromne kace.

Onda se ti proizvodi kuvaju na temperaturi između 220-270 farenhajta od 20 minuta- 1h. Smeša se centrifugira velikom brzinom, mast (loj) raste do vrha i uklanja se iz smeše. Ta mast postaje izvor životinjskih masti u većini hrane za kućne ljubimce. Često kada otvorite standardnu konzervu hrane za pse možete da vidite sloj masti koja ima za cilj da privuče gladnog psa ili mačku.

hrana-za-pse

Nakon toga mast se uklanja u procesu topljenja a ostatak se suši. Mesni narezak, meso i kosti su krajnji proizvod ovog procesa. Ovaj osušeni materijal se obično nalazi u suvim hranama za kućne ljubimce”.

Da li mi to hranimo naše ljubimce sa drugim životinjama koje su obolele, ubijene na ulici ili istrulele?

Video skrivene kamere detaljno opisuje “proces topljenja” u fabrici hrane za kućne ljubimce.

Primena  topljenja opasna je za sve, pa i za vaše ljubimce.  Hemikalije koje se koriste za uspavljivanje životinja  u zoo  vrtovima, pasa i mačaka, mogu da prežive proces kuvanja, završavaju u hrani za kućne ljubimce i na kraju u vašem ljubimcu.

Martin piše: uspavane mačke i psi često završavaju istopljeni u kacama zajedno sa drugim materijalom potrebnim za spremanje mesnog nareska, mesa i kostiju. Ovo može biti problematično jer natrijum pentobarbital može da izdrži temperaturu topljenja.

Godinama, veterinari i zastupnici životinja znaju o potencijalnoj opasnosti natrijum pentobarbitala čiji se ostaci nalaze u hrani za kućne ljubimce, ali ništa nije učinjeno da se ta opasnost otkloni.  Ukratko, to znači da su otrovi stvoreni da ubiju ljubimce isti oni otrovi kojima se oni i hrane.

hrana-za-pse02-pas

Sada kada znate da proizvođači hrane za kućne ljubimce nastoje da proizvedu hranu iz najjeftinijih izvora proteina koje mogu da pronađu, verovatno nećete biti iznenađeni kad saznate da ni ostali sastojci hrane za kućne ljubimce nisu mnogo bolji.

Jeftine granule, celuloza u hrani, konzervansi i slabi vitaminski i mineralni dodaci zaokružuju recept. U Healing Pets With Nature’s Miracle Cures, Henri Pasternak piše: Zapamtite, hrana za životinje se prvenstveno obrađuje u granule.

Ove namirnice su “obogaćene” sa sintetičkim B vitaminima što može da izazove nedostatak vitamina B.  Martin napominje da je ona  morala da odvede psa kod veterinara jer se razboleo. Uzela je paket hrane da ga sama analizira. Sadržaj cinka u hrani bio je dvadeset puta veći od preporučenog dnevnog unosa za pse.

Konzervansi  u hrani za pse i mačke održavaju hranu naizgled svežu na duži vremenski period. Izuzetno štetni hemijski  konzervansi i ostali veštački dodaci su nažalost redovna pojava u hrani kućnih ljubimaca.

Neki su namerno dodavani u fabrikama, dok drugi dolaze od hebricida, insekticida i pesticida koji koriste farmeri  radi poboljšanja useva.  Pasternak piše: Kad bi neke fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce odlučile da stavljaju manje štetnih konzervanasa, a više prirodnih, većini fabrika se to ne bi isplatilo.

 

(Vestinet.rs)

 

Share this post: