TAJNI DOKUMENAT CIA IZ 1990. god: JUGOSLAVIJA ĆE SE RASPASTI ZA 2 GODINE

JUGOSLAVIJA ĆE SE RASPASTI ZA 2 GODINE CIA 1990. godine sačinila tajnu informaciju u kojoj su najavljeni definitivni raspad SFR Jugoslavije i krvavi sukobi na njenoj teritoriji, piše „Glas Srpske“.

Otcepljenjem Slovenije i Hrvatske, Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država u roku od godine i verovatno će se raspasti u roku od dve godine – ekonomska reforma neće sprečiti raspad, navedeno je u dokumenu CIA sa kojeg je nedavno skinuta oznaka „poverljivo“.

CIA je američku administraciju obavestila da će Srbija blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju i da će to, uz rastući nacionalizam, prouzrokovati raspad zemlje.

„Teško da će doći do rata među republikama, ali ozbiljni konflikti među zajednicama će pratiti raspad Jugoslavije i biće nastavljeni i posle njenog raspada. Nasilje će biti žestoko i dugotrajno“, napisali su agenti CIA, navodeći da će „usled srpske represije doći i do vojne pobune Albanaca na Kosovu i da će ih podržati albanska manjina u Crnoj Gori i Makedoniji, što će te republike zbližiti sa Srbijom“, prenosi Glas Srpske.

[adsenseyu4]

CIA je navela da Bosna i Hecegovina predstavlja najveću pretnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama.

„Etnički miks ove republike – muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva – uvek je bio potencijalno opasan. Izbori u novembru će povećati potencijal za intervenciju Srbije i Hrvatske“, napisali su agenti CIA.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da SAD i njeni evropski saveznici mogu malo toga da urade na očuvanju jedinstva Jugoslavije.

CIA će i narednog meseca objaviti dokumente o ratu u bivšoj Jugoslaviji, posebno BiH sa kojih je skinuta oznaka „poverljivo“.

Pozivajući se na američke medije, sarajevski portal Klix.ba piše da će biti objavljeno 300 novih obaveštajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tokom perioda 1992-1995. Klinton će ih, kako se navodi, predočiti javnosti 1. oktobra u sedištu svoje fondacije u Njujorku.

Ovo će, ističe se, biti prvi put da bivši američki predsednik učestvuje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili poverljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.

(Tanjug)

[adsenseyu2]

Share this post: