TAJNI IZVEŠTAJ FRANCUSKE VLADE: ZEMLJA JE NA IVICI NARODNE POBUNE

francuska-revolucija

“Širom francuske teritorije u narodu vladaju tenzija, ogorčenje i bes”, stoji u mesečnom izvještaju 101 prefekta

Tajni dokument francuske vlade procureo je do francuskog listaFigaro, u kome se otkriva da je pravo stanje u Francuskoj još napetije nego što se čini. Naime, dokument ministarstva unutrašnjih poslova upozorava vlasti da se Francuska nalazi “na ivici” izbijanja narodne pobune zbog aktuelnog ekonomskog stanja u zemlji.

“Širom francuske teritorije u narodu vladaju tenzija, ogorčenje i bes”, stoji u mesečnom izvještaju 101 prefekta. Podsećanja radi, tzv. “odred prefekta” je uspostavio Napoleon još 1800. godine sa ciljem da budu oči i uši centralne vlade u francuskim provincijama.

“Legitimitet oporezivanja je pod upitnikom širom zemlje. Nezadovoljstvo i ogorčenje eruptiraju iznenadnim gnevom, gotovo spontano, i to ne unutar izgrađenih socijalnih pokreta”, kaže se u dokumentu.

“Porezi su postali glavni razlog protivljenja ovoj vladi”, navodi se dalje. Naime, od jnauara će u Francuskoj biti dodatno povećan PDV. Osim toga, u neočekivano iskrenom dokumentu navodi se da su ljudi očajni i da “ne vide bolju budućnost”.

“Ovo je plodno tle za moguću socijalnu eksploziju”, upozorava se u tajnom dokumentu. Izuzev ovog dokumenta, izgleda da se pojedini političari takođe slažu sa takvim prognozama. Lider desnog centra Fransoa Bajru rekao je za radio: “Francuska je na rubu ustanka”. Bivši francuski premijer Žan-Pjer Rafari je izjavio: “Idemo od ljutnje prema nasilju”.

Istoričar i biograf Luja 16 Žan-Kristijan Ptifils rekao je u razgovoru za Figaro“Zar smo zaista u 1789. godini?”. Ptifils je rekao da postoji nekoliko sličnosti između današnje Francuske i one pred izbijanje Francuske Revolucije: ogroman spoljni dug, hronični deficit u budžetu, bolni i nepravedno nametnuti porezi, impotentna i nepopularna vlada, rivalstvo među ministrima, velika nezaposlenost i potencijal za izbijanje nasilja.

Osim toga, Ptifils je direktno uporedio francuskog predsednika Fransoa Olanda sa Lujem 16: “Dvojica neodlučnih optimista… potpuno odvojeni od stvarnosti”.

“Ozbiljni incidenti, čak i bolne socijalne eksplozije, ne mogu se isključiti”, istakao je Ptifils.

Za to vreme pojedini izvori prenose da je Olandova popularnost i dalje u padu, i sada iznosi svega 15 odsto, što ga čini najnepopularnijim predsednikom u istoriji Francuske.

Francuski državni institut za statistiku INSEE prenosi da se francuski BDP u trećem kvartalu smanjio za 0,1 odsto, dok su investicije pale za 0,6 odsto za isti period.

(Le Figaro,Advance,Standard)

Share this post: