TAKO JE GOVORIO VELIKI ČE: Prestanite takmičenje u oratorskim sposobnostima i pomozite svetu (VIDEO)

ce gevara tito revolucija

– U ovim trenucima anonimne mase počinju da pišu sopstvenu istoriju, sopstvenom krvlju, da bi povratili ona prava kojima se svi smeju već 500 godina – rekao je pre pola veka Gevara u UN.

Iako je prošlo skoro pola veka od njegove smrti, Ernesto Gevara de la Serna – Če, i dalje je jedan od glavnih ikona društvene i političke revolucije u celom svetu.

Če, koji je bio jedna od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Kastra na Kubi, smatrao je kako je „prva obaveza revolucionara da bude obrazovan„.

Na današnji dan, 11. decembra 1964. godine obratio se svetskim liderima sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, kao predstavnik Kube. Če Gevara, obučen u zelenu vojnu uniformu, pozvao je članove UN da prestanu sa „praznim takmičenjem u oratorskoj veštini i da krenu da rešavaju ozbiljne probleme sa kojima se svet suočava“. 

Kako oni koji sve ovo čine mogu sebe nazivati zaštitnicima slobode?

U govoru je oštro kritikovao nesposobnost UN da se izbori protiv brutalnog aparthejda koji se sprovodi u Južnoj Africi, pitajući sve prisutne „zar UN ne mogu da učine ništa da to zaustave?“.

Takođe, Če je osuo paljbu i na politiku SAD prema tamnoputim ljudima, koji se svakodnevno diskriminišu, dok se njihove ubice oslobađaju i štite. Marksistički revolucionar doveo je u pitanje „kako oni koji sve ovo čine mogu sebe nazivati zaštitnicima slobode?“

Već narednog dana Če Gevara se otisnuo na tromesečno putovanje po svetu. Posetio je Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Alžir, Ganu, Gvineju, Mali, Dahomej, Kongo Brazavil, Tanzaniju, u Irsku i Čehoslovačku.

Potom je na kratko bio vođa pobunjeničkog pokreta u Kongu, a kada se razočaran vratio u Havanu, počeo je da priprema svoj novi revolucionarni pokret, sada u Boliviji. Spregom Američke obaveštajne agencije i bolivijske vojske Gevara je ranjen, uhvaćen i ubijen 9. oktobra 1967. godine.

(Srbija Danas)

Share this post: