TAKVA REVNOST JE UMESNA U BIVŠIM BRITANSKIM KOLONIJAMA ALI NE I U RUSIJI

britanija-britanske-kolonije

Rođenje naslednika britanske krune ruski mediji su prikazivali kao glavni, centralni događaj dana. Takva revnost je umesna u bivšim britanskim kolonijama, kao što je Australija, ali teško da krasi Rusiju.

Ako se pažljivo analizira ruski štampani elektronski i televizijski informativni prostor tokom poslednjih dana nije teško primetiti da je glavna novost bila rođenje naslednika britanskog prestola.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža saopštili su ime novorođenog princa – Džordž Aleksandar Luis. Inače, ime Džordž bilo je jedno od najpopularnijih kod kladioničara tako da je malo ko mogao da zaradi. Vojvotkinja od Kembridža rodila je dečaka u ponedeljak, a u utorak su otpušteni iz bolnice.

Ta vest je ostavila iza sebe sve druge ruske i međunarodne događaje.

Među ekspertima postoji široko rasprostranjeno uverenje da lukavi Anglosaksonci svim silama pokušavaju da običan događaj pretvore u svetski praznik, a to, navodno, u potpunosti odgovara orijentaciji dinastije Vindzor na obnavljanje globalne imperije.

Takvo gledište je, naravno, diskutabilno: globalna anglosaksonska imperija živa je i zdrava, ali neposredno London teško da ima šanse da povrati već davno izgubljenu svetsku dominaciju.

Mislim da se ipak radi o nečem drugom: ruski mediji (uključujući i državne!), prikazivali su rođenje naslednika kao glavni i centralni događaj dana. A to, ne samo da je čudno, nego još nije baš ni pristojno.

Možda je takva revnost umesna u bivšim britanskim kolonijama kao što je Australija, ali teško da krasi Rusiju.

Ako se setimo istorije, Britanija ni izdaleka nije uvek bila tako prijateljska prema našoj zemlji, kako se po tradiciji smatra.

Savez dve države u prva dva svetska rata pre je bio iznuđen nego iskren. Dvosmislena je uloga Velike Britanije u krahu ruske monarhije pre sto godina. Prvi i poslednji predsednik SSSR-a i perestrojka, koja je lagano prešla u prepucavanje (ne i bez uticaja Margaret Tačer, što niko nikada nije skrivao), i uopšte, raspad Sovjetskog Saveza, posebna su tema.

Međutim na Internetu i pored malih ekrana mnogo je dama i naprosto povodljivih ljudi zaboravilo na svoj realni život i privremeno počelo da živi tuđim.

Zvuči li poznato? Kroz to smo prolazili pre dvadeset godina.

Dok su pravi momci delili keš i imovinu, veći deo zemlje gledao je latinoameričke serije. Trebalo je ljude nečim zaokupirati da ne bi smetali na tom putu.

Rođenje britanskog naslednika duga je tema: samo reportažama o pampers-pelenama i prvom „gu” može se okupiti dobar auditorijum.

A to je tek početak, verujte mi. Jer, šta znači da je vojvotkinja od Kembridža rodila sina? Je li dete koje se rodilo ovlastilo da ga zovu sinom? Zar je isključeno da će kasnije on poželeti da se pretvori u ćerku – princezu? Odnosno, već sad zvanično saopštenje iz Bakingemske palate trebalo bi da izgleda više tolerantno prema okruženju. Vojvotkinja od Kembridža se porodila.

To je sve. A tek kasnije videće se koga je rodila. Princa ili princezu. Roditelja № 1 ili roditelja № 2.

Ova Santa Barbara staroj nije par.

 

Aleksandar Razuvajev

Prevela: Ksenija Trajković

Fakti

Share this post: