TELESKOP KOJIM ĆEMO VIDETI PROŠLOST NAKON VELIKOG PRASKA

Najveći i najnapredniji svetski radio teleskop je u stanju da detektuje život u univerzumu, i to u najudaljenijim delovima svemira. Teleskop nameravaju da postave u Južnoj Africi, Australiji i Novom Zelandu.

Odluka da se podeli lokacija na ove tri zemlje je doneta od strane ponuđača, Južne Afrike, sa jedne strane i Australije i Novog Zelanda sa druge. Inače, projekat košta 2 milijarde dolara.

Teleskop je u stanju da skenira nebo 10.000 puta brže i 50 puta osetljivije od bilo kog drugog teleskopa na svetu. Koristiće se za proučavanje porekla univerzuma i biće u stanju da detektuje vrlo slabe signale koji mogu ukazati na prisustvo vanzemaljskog života.

Naučnici koji vode projekat su odbacili sugestiju da odluka, koja je značila veće troškove, ima veze sa politikom.

„Mi smo svesni kakve su političke dimenzije svega ovog“, izjavio je Džon Vomerslej, predsedavajući odbora direktora SKA organizacije, ali je i dodao: „Ovo je naučna motivacija za naš napredan put“.

Već je napravljena infrastruktura u Južnoj Africi i Australiji, koji uključuju radio teleskope koji su već ozidani kao vesnici novog teleskopa. Oni će sada biti inkorporisani u SKA.

Konzorcijum procenjuje da odluka o podeli projekta dodaje trošak od oko 10%, ili na 350 miliona evra budžeta na prvu fazu izgradnje.

Kada bude završen, 2024. godine, teleskop će biti sastavljen od 3.000 tanjira, a svaki od njih će imati širinu od 15 metara, zajedno će imati mnoštvo antena, koji će zajedno dati površinu risivera od 1 kvadratnog kilometra.

„Ovaj veoma važan korak za projekat nam omogućava da napredujemo u dizajnu i pripremimo se za fazu konstrukcije teleskopa“, kaže generalni direktor konzorcijuma.

„SKA će transformisati naš pogled na univerzum; sa njim ćemo moći da vidimo skroz u prošlost, trenutke nakon Big Benga ili Velikog praska, i otkriti delove svemira koje do sada nismo mogli da uočimo“.

Da bi mogli da obrade podatke koji će stizati iz svemira, IBM će projektovati računar koji će moći da primi duplo više informacija, svaki dan, nego ceo internet, prosejavanjem putem radio talasa iz svemira, i sve to u pokušaju da otkriju poreklo svemira.

Mašina će biti povezana sa 1.900 kvadratnih kilometara teleskopskih antena, i biće izgrađena tako da „usisava“ radio podatke sa teleskopa, koji će pak biti u stanju da „vidi“ 13 milijardi godina u prošlost, do zore univerzuma ili Velikog praska.

Računar će biti milion puta moćniji i brži od sadašnjeg najmoćnijeg kompjutera na svetu – i primaće 100 puta više informacija.

Ton Engbersen, istraživač u IBM kaže: „Ako uzmete trenutni globalni dnevni saobraćaj na internetu, pa ga pomnožite sa dva, bićete negde u opsegu koji će radio teleskop primati podatke svaki dan“.

Po završetku izgradnje u 2024. godini, teleskop će biti korišćen da istraži rastuće galaksije, tamne materije, crne rupe, pa čak i samo poreklo svemira do 13 milijardi godina unazad.

Teleskop će zauzimati površinu otprilike kao Sjedinjene američke države i biće 50 puta osetljiviji i 10.000 puta brži od bilo kog današnjeg uređaja.

SKA očekuje da će proizvesti nekoliko „exabytes“ podataka na dan, samo za jedan tanjir i po jednom kvadratnom kilometru. Nakon obrade ovih podataka, očekuje se godišnje čuvanje podataka između 300 i 1.500 „petabytes“-a.

Direktor projekta je bio u aprilu u Amsterdamu da bi razgovarao o lokaciji ogromnog teleskopa, koji će biti rasut na 1.900 kvadratnih kilometara na površini Zemlje.

Izgradnja će početi 2016. godine.

„Ovo će imati dubok uticaj na način kako posmatramo naše mesto u univerzumu, i kako smo razumeli našu istoriju a i našu budućnost“, izjavio je generalni direktor SKA projekta.

„Sigurni smo da ćemo otkriti mnoge stvari“.

Jedan astronom je rekao da će ovo promeniti u potpunosti naš pogled na univerzum.

„Sa svojom ogromnom oblasti koju će pokrivati, teleskop će pokazivati izuzetno fine detalje galaksije, pomoći će u testiranju teorije relativiteta, proučavajući uzbudljive i misteriozne objekte, poput crnih rupa, tako omogućavajući astronomima, između ostalog da saznaju više o ranoj istoriji univerzuma“.

Naučna zajednica takođe veruje da SKA predstavlja jednu jedinu šansu za nas da saznamo da li postoji život van naše planete.

Teleskop sa svojih 15 tanjira će biti u stanju da detektuje elektromagnetno zračenje koje se emituje oko objekata u univerzumu, i kao što je već rečeno, biće najosetljiviji uređaj koji je do sada napravljen, s tim u vezi, moći će da detektuje radar na planeti koja je udaljena 50 svetlosnih godina.

Tanjiri sa kojima je teleskop opremljen će biti upotpunjeni niskim i srednjim frekvencijama, koje pružaju veliko vidno polje, tako da su sposobni da posmatraju više od jednog dela neba u isto vreme.

Biće obavijen tolikom količinom optičkih vlakana da može dva puta da obmota Zemljinu kuglu.

Kao i uvek, lokacija za teleskop još uvek nije određena.

Južna Afrika, Australija i Novi Zeland nude idealna mesta za teleskop, a to podrazumeva da nema elektronskih ometanja.

Sa nadom da će izgradnja početi 2016. godine, i sa tanjirima koji stupaju na scenu osam godina kasnije.

Prototip SKA se naziva KAT-7, koji sadrži 16 tanjira širine 7 metara i trenutno prolazi kroz testiranje u pustinji u Južnoj Africi.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: