THE FOREIGN POLICY: RUSIJA JE PREVELIKI IGRAČ DA BI JE SAD SATERALE U UGAO PO IRANSKOM SCENARIJU

Invazija kreće u maju?

Sjedinjene Države ne mogu za ekonomsku blokadu Rusije da primene „iranski scenario“ jer bi u tom slučaju Vašington naneo udar celoj svetskoj ekonomiji – ocenio je The Foreign Policy.

Pritisak na Rusiju pomoću sankcija – objavio je isti američki list – neefikasan je bez pritiska na ruski energetski sektor, a upravo sankcije protiv tog sektora nije lako, a verovatno je i nemoguće realizovati.

Metodima kojima SAD pokušavaju da utiču na Rusiju u energetskoj sferi – iako uključuju zabranu izvoza visokih tehnologija ruskim energetskim kompanijama – ne daju željene rezultate jer mogu uticati na dalji razvoj te grane ruske privrede, ali ne mogu da utiču na njenu sadašnju proizvodnju i poslovanje.

Za veće efekte – uveren je The Foreign Policy – bilo bi neophodno da se sankcijama SAD protiv Rusija priključi Evropska unija, a prošlonedeljni samit EU u Briselu pokazao je da saglasnosti o takvom koraku nema.

Čak i kad bi SAD i Evropska unija zajedno delovali na planu pooštravanja sankcija, Zapad ipak ne bi uspeo da obezbedi potpunu blokadu Rusije, kao što mu je to pošlo za rukom u slučaju sa Iranom – upozorio je  The Foreign Policy.

Istovremeno je podsetio da je Rusija među tri vodeća svetska proizvođača nafte, a da drži prvo mesto po proizvodnji i izvozu prirodnog gasa. Stoga bi sankcije uvedene na izvoz ruskih energenata mogle da predstavljaju ozbiljan udar na celu svetsku ekonomiju, udar koji bi neizbežno uticao i na samu Ameriku.

Zapad, zbog svega, ne sme gubiti iz vida i da je Moskva sebi već našla saveznika u liku Kine i da su Vladimir Putin i Si Đinping krajem maja zaključili veliki gasni sporazum.

The Foreign Policy je svoja upozorenja zaključio ovako:

„Rusija je isuviše veliki igrač da bi mogla da bude saterana u ugao sankcijama. Ovo shvataju i Sjedinjene Države. Zato su se antiruske sankcije dotakle „Rosnjefti“ i „Novateka“, ali nisu zajedničkih projekata tih kompanija sa Exxon Mobil i BP“.

 (Fakti)

Share this post: