Toma Zdravković napisao TITU pesmu koja je uzburkala čitav državni vrh: Ovo su njeni STIHOVI!

Toma Zdravković

Pevač je zbog stihova posvećenih predsedniku mogao da završi i u zatvoru.

Pevač Toma Zdravković pevao je mnogo puta pred Josipom Brozom, ali nikad nije iskoristio priliku i lično ga upoznao. Malo ko zna, ali on je zato odlučio da mu napiše pesmu koja je digla na noge celokupno partijsko rukovodstvo.

– U mom životu, Tito je imao posebno mesto.

Godinama sam imao strašnu potrebu da o njemu napravim pesmu, ali budući da je on velika ličnost, a moje pesme žive u kafanama, mislio sam da sve to nije u skladu sa mojim mogućnostima.

Da je pesmu o Titu napravio jedan Konjović, to bi iz cuga prošlo: ali ako to pravi jedan Toma Zdravković skoro da se ne sme! – ispričao je Toma koji se bez obzira na sve usudio da drugu predsedniku napiše pesmu.

– Ipak, Tiletu sam posvetio i napisao jednu pesmu.

Zvala se „O, Stari, Stari“, i komponovao sam je u vreme kad nam je svima bilo potrebno poleta, kad sam želeo da, kao jedan konkurentan pevač koga mase slušaju, podstaknem ljude da o tome razmišljaju, jer sam i ja deo društva i ove sredine, sa svim pravima i obavezama- ispričao je pevač.

Tekst pesme je sledeći:

„O, Stari, Stari,
o, živi, živi,
poletite golubovi preko sinjeg mora
na krilima odnesite pozdrav srca moga
Nek nam Stari dugo živi
s pesmom u srcu,
nek sa nama deli i dobro i zlo,
o, Stari, Stari,
o, živi, živi…“

– Bilo je to razmišljanje miliona ljudi u Jugoslaviji i nije trebalo biti Šekspir ili Andrić, pa napraviti takve stihove – iskren je Zdravković koji je sa Obradom Jovovićem iz „Jugotona“ odlučio da na drugu stranu ploče snimi pesmu „Jugoslavija“.

– Zbog ozbiljnosti teme nije imalo smisla da snimam „Ljiljanu“ ili „Buket belih ruža“.

Onda smo traku odneli u Kabinet predsednika Tita da pesme preslušaju i odluče da li mogu da se snime na ploču.

Oni su traku čuli i poslali je Radio Beogradu. Tamo su preslušali snimak i odlučili da je to kič: tako mi je pričao sad pokojni Duško Radančević koji mi je objasnio da su čak imali partijski sastanak zbog moje trake!

Kolegijum se sastao i ispred Radio Beograda taj snimak odbio.

Nakon svega, pesmu sam prekrstio u „Majko, majko“, pa ta numera i dan danas živi u narodu. Sve me je to mnogo pogodilo, jer sam pošteno i patriotski razmišljao, a vidite kako su mi uzvratili – završava pevač.

(Mediji)

Share this post: