TOPLJENJE NA GRENLANDU I ANTARTIKU DONOSI POTOP

 

 Nivo svetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara ukoliko se otopi sav led na planeti, a taj proces je neizbežan čak i ako globalno zagrevanje ne pređe granicu od dva stepena Celzijusa, koju je Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPČ) označila kao „stabilnu“.

„Prirodno stanje planete uz takvu količinu ugljendioksida u atmosferi i s takvim temperaturama podrazumeva za oko 20 metara viši nivo Svetskog okeana od sadašnjeg“, izjavio je Ričard Lejn iz Nacionalnog naučnog fonda SAD (NSF), rukovodilac istraživanja objavljenog u časopisu „Geolodži“.

Naučnici iz SAD i Novog Zelanda su uporedili savremene klimatske procese sa stanjem iz epohe Plejstocena (pre 2,7-3,2 miliona godina) kada su količine gasova sa efektom staklene bašte i temperature na povrišini zemlje bili slični sadašnjim.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su zaključili da bi u našoj epohi trebalo očekivati neizbežni porast nivoa okeana, što će se desiti zbog velike količine vode oslobođene u potpunom topljenju lednika na Grenlandu i Antarktiku. Zajedno sa tim, smatraju autori istraživanja, ovaj proces bi mogao da traje stotinama ili čak hiljadama godina.

„Kada se voda, koja je sada ‘uskladištena’ u ledu na teritoriji Grenlanda i Antarktika sruči u okean, svet će sasvim drugačije izgledati. Više od 70 odsto stanovništva biće primorano na iseljavanje, ili će biti potopljeno“, kaže Lejn.

Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPČ) formirana je 1988. godine pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP) i svetske meteorološke organizacije (WMO) za procenu rizika od globalnih klimatskih promena izazvanim antropološkim uticajima.

IPČ procenjuje da bi zbog porasta prosečne temerature na zemlji većem od dva stepena Celzijusa brojni prirodni sistemi na zemlji dospeli u kritičnu fazu. Od tada se ovaj rast temperature smatra za „klimatsku“ granicu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Tanjug

 

Share this post: