TRI I PO DECENIJE KONTROVERZNOG SVETIŠTA! UKAZALA SE GOSPA I DONELA MILIJARDE: Samo Crkva mimo donacija zaradila 300 miliona eura!

POKROV PRESVETE BOGORODICE

POKROV PRESVETE BOGORODICE

 

Zahvaljujući verskom turizmu, malo mesto u Hercegovini ima verovano najviše „mercedesa“ i vila po glavi stanovnika na Balkanu.

Na Brdu ukazanja ništa novo. Turistička sezona je završena još 5. novembra, ali desetine autobusa sa vernicima iz Italije i Hrvatske još se uspinje ka mestu, gde se pre 35 godina, navodno, prvi put ukazala Gospa. Gde su ljudi, tu je i trgovina.

Na kioscima sa kičastim suvenirima natpisi na italijanskom i engleskom, cene u dinarima i evrima i upozorenje: plaćanje isključivo u KM.

11 milijardi evra prometa

Kutijica sa nekoliko kamenčića i malo zemlje košta 30 kuna, ili tri evra. Može i 7 i po maraka, ako baš insistirate. Statue Gospe najtraženija su roba. – Kupuju ljudi, naročito starije žene.

Ima vernika, neki dan je bilo ukazanje. Videlica Mirjani, to valjda znate, Gospa se ukaže svakog 2. u mesecu – objašnjava ozbiljna prodavačica.

Drago Soldo (70), penzioner iz Širokog Brijega prodaje domaći duvan. Kutijica od pola kilograma deset maraka. – Evo, daću vam dve kutije za 20 KM, ko vama – ubeđuje nas.

Ovi trgovci na sitno su tek statisti u biznisu, u kome se vrte milijarde. Vencel Čuljak, koji je 2014. doktorirao na ovoj temi, izračunao je da je Međugorju, nekad ubogom selu, a danas ‘fensi mestu’ sa oko 4.500 stanovnika, verski Turze doneo promet od oko 11 milijardi evra i zaradu veću od tri milijarde evra.

Samo crkva je, mimo donacija, zaradila skoro 300 miliona evra, a milione su obrnuli i prevoznici i ugostitelji. Ni šestoro „Vidilac“ i „Vidilica“, kojima se Gospa i danas uredno ukazuje, nije ostalo praznih džepova. Zaradili su i pogrameri, jer se Gospine „poruke“ sa ukazanja mogu pratiti i na aplikacijama za pametne telefone.

Sve je počeo1981. godine, kada su dve tinejdžerke Šmugnuo u šumarak, da potraže odbeglu ovcu i krišom od roditelja zapale cigaretu, pa u sumrak ugledale i čule Gospu, i tako postale „prve videlice“.

Od tada traju crkvene i svetovne rasprave o međugorskom čudu. Ukazanjem su se bavili i UDBA i biskupi i naučnici iz vrha Vatikana. I ništa.

Čak ni strah od terorizma, ni ironična izjava pape Franje da „Bogorodica nije šefica poštanske službe“ da se ljudima javlja u određeni datum i sat, nisu pokolebali hodočasnike iz celog sveta.

Građevinske dozvole i vinjeta

I ove godine je Međugorje posetilo više od milion turista. Mnogi od njih Gospi su se obratili molitvama za zdravlje, uprkos upozorenjima da su mnogi teški bolesnici umrli, jer su po „preporukama“ iz ukazanja, prestali da uzimaju lekove.

Preko videlice Vicko, Gospa je 1994. 01:00 preduzetnici, koja je imala problema sa građevinskom dozvolom za hotel, „poručila“ da „može početi sa gradnjom“. U Međugorju je 57 odsto hotela i pansiona, koji raspolažu sa ukupno 20.000 kreveta, izgrađeno bez dozvole, a 60 odsto zaposlenih u turizmu radi na crno.

Autobusi na područje svetišta mogu ući samo sa vinjetom, koja košta, zavisno od 25 do 100 KM. Vinjete su uvedene odlukom opštine Čitluk, na čijoj se teritoriji nalazi mjesna zjednica Međugorje.

(Global CIR/Blic)

Share this post: