U APRILU OVE GODINA ZEMLJA JE IZBEGLA KATAKLIZMU

U APRILU OVE GODINA ZEMLJA JE IZBEGLA KATAKLIZMU

Svemirska eksplozija koja se desila u aprilu ove godine i koja je zabeležena kružnim teleskopima u orbiti, mogla je da sprži Zemlju da se desila samo nešto bliže, smatraju naučnici.

Svemirska eksplozija gama zraka koja je zabeležena teleskopima u aprilu desila se na udaljenosti od 3,7 milijardi svetlosnih godina i mnogo je jača od svih prethodnih, a astronomi su je nazvali „čudovištem“.

Oni napominju da je jedina jača kosmička eksplozija bila ona nakon koje je u „velikom prasku“ nastao svemir, a nijedna druga kosmička eksplozija nije joj bila ni blizu. Do sada.

Eksplozija gama zraka se dešava kaad neka ogromna i masivna zvezda „umire“ i pada u potpuno novu crnu rupu, stvara supernovu i u tom trenutku emituje veliku količinu energetske radijacije, toliko sjajnu da se može videti kako putuje svemirom brzinom svetlosti.

Teleskopi NASA u orbiti registruju ovakve vrste eksplozija na otprilike nekoliko dana u poslednjih 20 godina, ali ona koja se desila u aprilu je bila posebna, prema podacima koji su objavljeni u časopisu „Science“.

Instrumenti NASA su prilikom te eksplozije izmerili količinu energije koja je bila pet puta snažnija od do sada najače iz 1999. godine, piše naučnik Rob Pirs u objavljenom tekstu.

Eksplozija je počela sa zvezdom koja je 20 do 30 puta veća od Sunca, ali je svega nekoliko puta šira, tako da je bila izuzetno gusta.

Uopšteno, eksplozija gama zraka „je najmasivinija eksplozija u svemiru“, a ova oslednje je bila toliko jaka da su neki od instrumenata na teleskopu dostigli svoj maksimum. Osim toga duže je trajala od svih ostalih zabeleženih, objašnjava Pirs.

Zato je ova eksplozija nazvana „čudovištem“, terminom koji se ne baš tako često koristi u nekom naučnom izveštaju.

Jedan od glavnih razloga zbog čega je eksplozija ovog „čudovišta“ bila toliko svetla je i to što je u odnosu na hiljade eksplozija gama zraka do sada bila izuzetno blizu Zemlje, iako se zapravo desila 3,7 milijardi godina daleko od naše planete.

Mnoge dosadašnje eksplozije koje je NASA registrovala su bile dvostruko udaljenije nego ova poslednja, pa postoji mogućnost da su i one bile podjednake jačine kao i ova, ali zbog daljine nisu bile toliko uočljive, saopštili su naučnici.

Neki astronomi koji nisu bili deo istraživačkog tima koji je pratio ovu pojavu ipak kažu da je mala verovatnoća da eksplozija gama zraka – naročito ovako velika – može da stigne do naše galaksije i da su šanse otprilike 1 u 10.000.000 i da bi u tom slučaju zrak mogao da izazove neku štetu samo ukoliko je direktno uperen u Zemlju.

U tom slučaju planeta koju bio pogodio zrak bi verovatno zgubila svoju atmosferu i bila ostavljena u nekoj vrsti „spržene ljušture“, dodaju astronomi.

„Ukoliko bi se čak to i desilo važno je koliko se ta eksplozija daleko desila, a ko zna možda bismo bili i svedoci stvaranja supernove“, rekao je Avi Loeb sa Harvarda.

Eksplozije gama zraka su uglavnom sa Zemlje nevidljive jer ih prikriva atmosfera i pošto je svetlost koju emituju van čovekovog opsega vidnog polja, ali NASA sateliti ih mogu registrovati.

Naučnici koji su učestvovali u praćenju ove pojave su se složili ipak u jednom. Ova poslednje eksplozija koja se desila u aprilu je sigurno je najveća do sada ikada zebeležena i da je viđeni „vatromet“ do sada najveća eksplozija posle „velikog praska“.

Na sreću nije ostavila nikakve posledice, pa Zemlja i dalje stoji na svom mestu.

(Guardian,B92)

Share this post: