U BRITANIJI USKORO BEBE OD DVE MAJKE I JEDNOG OCA

bebaPrva beba sa tri roditelja mogla bi da se rodi već 2015. pošto je Velika Britanija donela odluku da odobri ovaj kontroverzni genetički tretman.

Britanija će verovatno postati prva zemlja koja će dozvoliti stvaranje ljudskog života od tri genetska roditelja, uprkos strahovima da to može dovesti do “dizajniranja beba”.

Vlada će objaviti nacrt propisa kasnije ove godine i tako napraviti korak ka iskorenjivanju naslednih bolesti.

Tehnika uključuje zamenu defektne DNK u majčinoj jajnoj ćeliji materijalom iz jajašca donora.

Tako dobijeno dete bi efektivno imalo dve majke i oca.

Profesor Dejm Seli Dejvis kaže da takva promena ne menja fundamentalno DNK u smislu da osnovne telesne karakteristike ostaju nepromenjene.

Ona je uporedila novu tehniku menjanjem “pokvarene baterije” u ćeliji.

“Naučnici su razvili novu proceduru koja može sprečiti prenošenje bolesti i doneti nadu mnogim porodicama u kojima postoje nasledna oboljenja”, kaže ona.

Ako Parlament odobri zakon krajem sledeće godine, prvi pacijenti mogu biti podvrgnuti proceduri do 2015.

To znači da bi svake godine moglo da bude rođeno između pet i deset zdravih beba svake godine, koje bi inače prerano umirale.

U ovim slučajevima, zdravo dete nasledilo bi osnovni DNK roditelja uz mitohondrijski DNK od donora.

U Velikoj Britaniji 6.500 beba pogođeno je mitohondrijskim poremećajima koji dovode do gubitka sluha i vida, problema sa jetrom, plućima i crevima. U toj zemlji 12.000 ljudi živi s tim bolestima.

Nacrt zakona dozvoliće klinikama za vantelesnu oplodnju da ponude ženama sa istorijom mitohondrijskih bolesti u porodici ovaj novi tretman.

Džozefin Kvintavale iz grupe za Reproduktivnu etiku kaže da je predlog već izazvao brigu širom sveta.

“Ova kontroverzna objava predstavljena prosto kao inovativni genski tretman zapravo utiče na duboke promene ljudskog embriona. Sada se okrećemo Parlamentu i nadamo da će predlog biti odbijen”, kaže ona.

Embrion od 3 roditelja

Otkrića objavljena u magazinu “Nature” pokazuju zdrave embrione koji mogu biti stvoreni od mešavine tri odrasla donora.

Neki od ljudskih embriona koji su razvijeni u laboratoriji izgledali su sasvim normalno, dok su neki sasvim zdravi majmuni rođeni upravo ovom tehnikom i sada imaju tri godine.

Ovaj način oplodnje osmišljen je tako da spreči deformaciju i smrtonosne “mitohondrijalne” bolesti, koje se prenose samo sa majke nadete i koje izazivaju slabost mišića, slepilo i otkazivanje srca.

Koristeći dva ženska donatora jajnih ćelija, te DNK greške mogle bi biti potpuno isključene, veruju naučnici.

Veštačka oplodnja sa tri “roditelja” koristi ključne genetske informacije majke i oca, kao što je i uobičajeno, ali ubacuje ih u jajašce donora koje sadrži zdravu mitohondriju.

Mitohondrija se nalazi u citoplazmi jajne ćelije i sadrži samo delić našeg genetskog materijala. Poznato je, međutim, da ona određuje boju kose i očiju.

Tim iz Oregona uzeo je jajne ćelije od sedam žena koje su se dobrovoljno prijavile za učešće u istraživanju.

Naučnici su uspeli da zamene mitohondrijsku DNK kod 65 jajnih ćelija, a zatim pratili kako će napredovati tokom nedelju dana.

Stopa uspešnosti oplodnje bila je slična kao i kod 33 kontrolne jajne ćelije kojim nije manipulisano, iako je više od polovine imalo neke anomalije.

Otprilike isti broj kontrolnih i eksperimentalnih ćelija uspeo je normalno da se razvije do faze blastociste.

Dr Masahito Tahibana i njegove kolege kažu da istraživanje pokazuje da tehnika dobro funkcioniše, barem u laboratorijskim uslovima. Još nije poznato da li bi mogla dovesti do rađanja zdrave bebe.

(Daily Mail,B92)

[adsenseyu2]

Share this post:

  • Pingback: ROĐENE SU PRVE GMO BEBE: POČELO JE STVARANJE „VEŠTAČKE“ POPULACIJE? | Blog Vesne Mihajlović()