U GRČKOJ I ITALIJI SAMOUBISTVIMA NA „MERE ŠTEDNJE“

 

Vestinet:

Smrt 77-godišnjeg čoveka u grčkoj prestonici na Sintagma trgu, dogodila se nakon sličnih incidenata u Italiji.

Penzioner se ubio pištoljem na nekoliko stotina metara od grčkog parlamenta. Motiv za ovo delo je očaj zbog svojih dugova.

Pre nego što se ubio, vikao je: „Neću ostaviti dugove mojoj deci“. Taj trg je bio poprište mnogih sukoba policije i naroda zbog mera štednje u poslednjih nekoliko meseci.

Čovek se ubio pred nekoliko stotina putnika koji su izašli iz obližnjeg metroa tokom jutarnje gužve.

Od početka recesije ekonomska situacija je pogoršana drastičnim rezovima u javnim službama, na polju plata i penzija. Uvećani su i svi mogući porezi kao odgovor na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije.

Smrt tog čoveka samo je tragična ilustracija šta se sada dešava u narodu Grčke, sa povećanom stopom samoubistava. Ovih dana i u Srbiji se nešto slično dešava, pa imamo u vestima svaki dan po nekoliko tragičnih izveštaja.

U Italiji, 78-godišnja žena se bacila sa balkona svog stana na trećem spratu. Žena se odlučila na očajnički korak jer joj je mesečna penzija smanjena na 600 evra mesečno.

Penzioner iz Sicilije u gradu Gela kome je nedavno penzija smanjena na 800 evra mesečno, kaže da se jedva bori i da sastavlja kraj s krajem.

„Vlada nas čini sve siromašnijim, što se ne odnosi na bogate. Radnici i mali privrednici se bore sa teškim dugovima“ kaže sin Bruno.

Jedan biznismen je pokušao da izvrši samoubistvo u svom autu tako što ga je zapalio i to dok je bio ispred poreske kancelarije u Bolonji.

Na taj potez se odlučio jer su mu iz poreske uprave odbili žalbu za neplaćen porez. Taj događaj se završio tako što je smešten u bolnicu sa teškim opekotinama.

Posle toga jedan marokanski emigrant se zapalio jer mesecima nije primao novčanu nadoknadu.

Građevinski radnik se polio benzinom ispred Gradske skupštine u Veroni. I on je smešten u bolnicu sa teškim opekotinama.

Žrtvovanje ovih ljudi je znak totalnog ogorčenja i razočaranja u sistem i državu.

Mario Monti, predsednik Vlade, pokušava da sprovede ambiciozne reforme u smanjenju potrošnje i uravnoteženju budžeta.

Očekivanja su ipak da će Italija krenuti putem Grčke.

Sindikati i radnici se protive paketu penzionih reformi, povećanju poreza i promeni ugovora o radu i prete da će intenzivirati štrajkove i proteste.

Vestinet

Share this post: