U HRANI INDUSTRIJSKA SO ZA POSIPANJE ULICA

Poljske vlasti naredile su povlačenje iz prodavnica više od 230 tona turšije, hleba i drugih namirnica, zbog sumnje da ta hrana sadrži industrijsku so.

Takva so se inače koristi za posipanje ulica u zimskom periodu.

Laboratorijski testovi pokazali su da su količine dioksina i teških metala u soli minimalne i da najverovatnije neće ugroziti zdravlje ljudi. U svakom slučaju, inspektori su juče naredili povlačenje te hrane iz predostrožnosti.

Zbog otkrića da je industrijska so prodata proizvođačima hrane, poljske vlasti su započele krivičnu istragu i uhapsile pet ljudi, a na uzorcima hrane urađeno je više od 600 testova.

Poljska je veliki regionalni izvoznik hrane, a poljske vlasti strahuju da bi prisustvo industrijske soli moglo da naruši njen ugled u prehrambenoj industriji koja je zabeležila veliki rast u proteklih nekoliko godina.

Poljska ima dosta obradive zemlje i proizvodi sve, od jabuka do cvekle i jaja, a meso prodaje Nemačkoj i drugim susednim zemljama.

Među hranom koja je povučena sa tržišta su konzervirano povrće, kao što su turšija, kiseli kupus i cvekla, ali i kobasice i drugi pekarski proizvodi.

Sumnja se da su tri kompanije na severu i zapadu Poljske prodavale industrijsku so proizvođačima hrane, što je otkriveno pre dve sedmice. Onima koji su u proizvodnji koristili industrijsku so, rečeno je da svoje proizvode ne iznose iz skladišta.

Ministar poljoprivrede Marek Savicki zabrinut je da skandal – koji je medijski veoma propraćen u Poljskoj – nepravedno šteti ugledu poljskih prehrambenih proizvoda.

„Radili smo toliko mnogo i dugo za dobar imidž poljskih proizvoda, da bi ga sada uništio jedan ili nekoliko prevaranata“, rekao je Savicki.

Nemačke vlasti su saopštile da nemaju dokaza da je ikakva hrana sa industrijskom solju uvezena iz Poljske pa nisu ni izdale nikakvo upozorenje. Susedna Češka je privremeno, iz predostrožnosti, zabranila uvoz određenih prehrambenih namirnica iz Poljske.

Mnogi u prodavnicama u glavnom gradu Varšavi izjavili su da nisu nešto posebno zabrinuti i juče su najnormalnije kupovali šunku i turšiju.

 

Tanjug

Share this post: