U RUSIJI OTKRIVENI OSTACI NEPOZNATE VRSTE LJUDI

Denisova Cave, excavation in the East Gallery

Ruski paleontolozi su otkrili na Altaju tragove nepoznate vrste prvobitnog čoveka. Ispitivanjem genoma ljudskih ostataka, pronađenih u čuvenoj Denisovoj pećini, naučnici su otkrili da se on u 17% poklapa sa genomom neandertalca, dok 4% pripada nekom nepoznatom hominidu.

Senzacionalno otkriće tera arheologe da nastave sa iskopavanjima. Trenutno, istraživanja se rade u starijim slojevima od onih gde je pronađen „denisovec“.

To nije jedina senzacija, do koje se došlo tokom istraživanja. Dešifrovanje DNK iz posmrtnih ostataka primitivnih ljudi iz altajske Denisove pećine, pokazalo je da 6% sličnih gena imaju savremeni stanovnici jugoistočne Azije.

To je dalo za pravo rukovodiocu istraživanja, akademiku Anatoliju Derevjanku da Denisovca pripiše podvrsti savremenog čoveka. Takođe je bačena svetlost na proces podele čovečanstva, koja se dogodila pre 60-70 hiljada godina, objašnjava arheolog Mihail Šunkov:

Deo tog stanovništva je otišao na Altaj, gde su pronađeni ostaci denisovca, dok je drugi emigrirao na jugoistok. Pri tom, na tranzitnim mestima – u jugoistočnoj Aziji, Kini – u genima iskopanih ostataka nisu pronađeni tragovi denisovca.

[adsenseyu4]

S druge strane, tih 6 %, koji su pronađeni među savremenim stanovnicima jugoistoka, govore o tome da je „Denisovac“ učestvovao u formiranju savremenog ljudskog oblika.

Pored toga, tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili u obližnjoj pećini tragove neandertalca, koji je živeo u isto vreme kad i denisovec. Ranije se mislilo da neandertalci nisu dolazili tako daleko na istok. Javila se ideja da su te dve grupe hominida zajedno učestvovale u formiranju savremenog čoveka, objašnjava naučnik:

To je tzv. inbriding – mešanje na određenim teritorijama. Naš nedavni rad je pokazao da su se denisovtci i neandertalci, pronađeni u našoj pećini, takođe mešali. I to je senzacionalan rezultat.

Sada slika nastanka čovečanstva izgleda ovako: postojale su četiri linije razvitka modernog čoveka: afrički homo sapience, evroazijski neandertalac, altajski denisovec i orijentalni čovek – stanovnik teritorije današnje Kine.

Ranija popularna teorija monocentrizma – egzodus čoveka iz Afrike, ozbiljno je dovedena u pitanje. Uverljivije izgleda ideja akademika Derevjenka o policentrizmu, koju potvrđuju podaci ruskih paleontologa i arheologa.

U naučnom svetu, otkriće ostataka „denisovca“ se nalazi na drugom mestu posle otkrića Higsovog bozona. Za izuzetna otkrića u proučavanju drevne istorije, 12. juna 2013 godine, Anatolij Derevjanko je dobio državnu nagradu Ruske Federacije.

(Glas Rusije)

[adsenseyu2]

Share this post: