U RUSIJI USKORO VANSUDSKA NAGODBA PO ŠERIJATSKOM ZAKONU?

Ruska partija „Jabloko“  obratila se tužilaštvu jer je čečenski advokat Dagir Hasavov rekao u televizijskom intervjuu da bi trebalo legalizovati šerijatske sudove u Rusiji ili će se suočiti sa nasiljem i krvoprolićem.

Predsednik partije „Jabloko“ je Sergej Mitrohin. Rekao je da njegova stranka poznaje advokata Dagira Hasavova, koji je rodom iz pretežno muslimanske oblasti u Čečeniji. Muslimani žele da nametnu svoje sopstvene zakone u Rusiji bez obzira na volju drugih naroda.

„Gledate na nas, koji smo došli u Rusiju, kao da je sleteo neki vanzemaljac. Ali mi mislimo da smo kod kuće. Možda ste vi vanzemaljci, a mi smo kod kuće. Nametnućemo vam naša pravila koja nama odgovaraju, bez obzira da li to želite ili ne. Svaki pokušaj da nas zaustavite, završiće se krvoprolićem“, rekao je advokat.

Međutim, sutradan, nakon razgovora, advokat je rekao drugim medijima da želi da tuži tu stanicu jer nije razumeo da su zabeležene njegove reči i da stanica planira da ih emituje.

Lider „Jabloko“ partije je rekao medijima, da intervju spada pod udar članova 280 i 282 ruskog krivičnog zakona (pozivi na ekstremizam i sejanje nacionalne mržnje). Takođe je rekao da su ljudi bili uhapšeni za mnogo manje prekršaje po istom članu, pa se nada da će i ovom priliko delovati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je već primilo žalbu. Proveravaju izjavu Kasavova u vezi ekstremizma i sejanja nacionalne mržnje. Obećali su da će izdati zvanični izveštaj, po tom pitanju, u najskorijoj budućnosti.

Muftija u Moskvi Albir Krganov komentarisao je incident, govoreći da Kasasovu izjavu ne treba shvatiti kao mišljenje koje deli većina Muslimana u Rusiji. Krganov napominje da u ovom trenutku izraz „Šerijatski sudovi“ je povezan sa kamenovanjem i drugim okrutnim egzekucijama koje su izrvšene u Čečeniji, pod uticajem terorista. On je dodao da odluke u vezi „Šerijatskih sudova“ ne bi trebalo da budu u konfliktu sa odlukama sekularnih sudova.

Vrhovni Ruski muftija Talgat Tadjudin, takođe se protivio Kasasovoj ideji, rekavši da Ruski Ustav predviđa odvojenost države i crkve, i da bi muslimani trebali da koriste isti sitem sudova kao i svi ostali.

Starešina Ruske Pravoslavne Crkve za „Odnose između crkve i društva“, Vsevolod Čaplin, kaže da Muslimani u Rusiji ne smeju biti ograničeni u svom pravu da žive po sopstvenim uverenjima. Rusija i Zapadna Evropa će pratiti ovaj put i u budućnosti.

Šef Ruskog predsedničkog saveta za ljudska prava, Mihail Fedotov, misli da su paralelne sudske strukture nemoguće u modernoj državi sa vladavinom zakona. Visoki zvaničnik, međutim, napominje da Ruski zakon dopušta vansudske nagodbe, i tu bi mogli da se koriste Šerijatski zakoni.

Kako god bilo muslimanski običaji i uticaji vrše pritisak i u Rusiji i nije daleko dan kad će se ruska vlast susresti sa mnogo većim problemima.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: