UBILA SAM 115 LJUDI VERUJUĆI DA JE KIM SUNG BOG

Kim-Hyun-hee spijun severna korejaSevrena Koreja više liči na sektu nego na državu, a najnovije pretnje su odraz borbe novog diktatora za potpunu kontrolu.

Kada je bila dete, Kim Hjun-hi (51) je razdvojena od svoje porodice kako bi je državne službe Severene Koreje trenirale da postane špijun.

„U Severnoj Koreji, decu su učili da je Kim II Sung bio bog. Učili su nas da ga volimo više od roditelja i da se molimo rečima „Hvala ti, Veliki vođo, za sve“. To nije država, to je sekta„. priča bivši tajni agent o svom odrastanju.

Najveći zadatak i najveći zločin njenog života 

Kada je napunila 25 godina, vlasti su joj poverile zadatak napada na avionJužne Koreje. Lepa i mlada, bila je svojevrsna Mata Hari Dalekog istoka.

Njena misija se sastojala u tome da, pod maskom oca i ćerke, uđe sa još jednim agentom na aerodrom u Bahreinu i postavi eksplozivnu napravu u putnički avion. „To sam i uradila, postavila sam bombu u sakrivenu u radio u odeljak za prtljag, a potom sam se iskrcala iz aviona pre poletanja“. Kada je bomba eksplodirala, avion se srušio u džungli nadomak Burme i poginulo je svih 115 putnika.

Nakon obavljenog zadatka, njen partner i ona imali su naređenje da se ubiju ako padnu u šake neprijatelja, naredbu koju je njen kolega sproveo u delo. Njen pokušaj trovanja pilulom cijanida nije bio uspešan.

Kada je uhapšena, osuđena je na doživotnu robiju, ali su je vlasti Južne Koreje pomilovale pošto su zaključili da joj je bio „ispran mozak“. Sada je Kim Hjun-hi stanovnik Seula.

„Zaslužila sam smrtnu kaznu. Ali mi je život pošteđen jer sam bila jedini živi svedok napada“, rekla je ona.

 

Nakon ovog incidenta, SAD su Severnu koreju stavile na „crnu listu“ zemalja koje podržavaju terorizam.

Ponovno uzburkavanje strasti na korejskom polustrvu

Upitana da prokomentariše trenutne potencijalno katastrofalne pretnje svoje nekadašnje zemlje, ona kaže da na taj način lider Kim Džong Il pokušava da utvrdi vlast.

„On je previše mlad i neiskusan i bori se da preuzme potpunu kontrolu nad vojskom i da zadobije njenu lojalnost“, kaže Hjun-hi.

 

Daily Mail,Smedia

Share this post: