UDRUŽENE BALKANSKE AUTOKRATE: Evo zašto Zapad žmuri na korupciju u regionu…

koso

Na prvi pogled, naročito u poređenju sa ostalim delovima sveta, Balkan deluje kao da je u dobrom stanju. Poslednjih nekoliko godina bile su plodne za ambicije regiona da se integriše sa Zapadom.

Hrvatska je 2013. postala članica EU, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija su kandidati za članstvo, a čak i samoproglašena nepriznata država Kosovo potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

U međuvremenu, Crna Gora dobila je pozivnicu za pridruženje NATO-u, Srbija je potpisala Sporazum o partnerstvu koji NATO trupama omugućava slobodan prolaz kroz zemlju, a Hrvatska i Albanija su članice alijanse od 2009. godine.

[adsenseyu5]

Članstvo Makedonije stoji zbog spora sa Grčkom oko naziva „Makedonija“.

Cilj diplomatskog delovanja Zapada na Balkanu dolazi sa ciljem slabljenja ruskog uticaja u regionu i uspostavljanja vladavine prava. Iako izgleda da su pokušaji Zapada urodili plodom, plod deluje trulo, piše američki Forin Polisi (FP).

Nova generacija autokrata, koje podržavaju SAD i EU, preuzima region, smatra FP.

I SAD i EU odlučile su da zažmure na korupciju koja je sveprisutna u balkanskim vladama, kao i da ignorišu autokratske lidere.

Na međunarodnom planu, lideri regiona su prigrlili spoljnu politiku EU i veoma su dobro upućeni u ono što zapadne diplomate žele da čuju, dok u svojim zemljama sistematski narušavaju principe demokratije i vladavine prava.

[adsenseyu1]

Lideri regiona oslanjaju se na proverenu formulu obuzdavanja osiromašenog i nezaposlenog stanovništva brutalnom kontrolom nad pravosuđem i putem stvaranja sve veće zavisnosti građana od državnih radnih mesta i resursa.

Uz to, oni se obračunavaju sa svojim protivnicima sklapanjem poslova sa oligarsima koji na svom bogatstvu mogu da zahvale državi.

Američki list kao primer daje Mila Đukanovića, koji je na vlasti uprkos optužbama da je učestvovao u švercu cigareta i drugim kriminalnim radnjama.

U Makedoniji, Nikola Gruevski koji je se suočava sa ozbiljnim optužbama za korupciju, takođe podriva demokratske principe, smatra FP, podsećajući na prošlogodišnji skandal špijuniranja opozicije.

Makedonski predsedsnik Đorđe Ivanov, naredio je prekid istrage o prisliškicanju i na taj način spasio Gruevskog krivične odgovornosti.

„Od Hrvatske do Albanije, region ima mnogo mračnih priča o autokratama prerušenim u demokrate.

[adsenseyu1]

Ipak, najdramatičniji preobražaj – od ratnog zločinca do miljenika Zapada – prošao je srpski premijer Aleksandar Vučić“, piše FP.

Vučić je postao miljenik Zapada zbog spremnosti da odbaci ruski uticaj na Srbiju, smatra FP i podseća na ulogu Vučića u režimu Slobodana Miloševića i njegov politički put od radikalnog nacionaliste do reformiste.

Potpisivanje kontroverznog sporazuma o partnerstvu sa NATO, FP ocenjuje kao „veliki geopolitički puč“ u glavnom ruskom uporuštu na Balkanu.

Prošlog decembra, Vučić je hvaljen od strane zvaničnika EU zbog hapšenja preko 80 bivših zvaničnika zbog korupcije. Međutim, zgodno za Vučića, svi uhapšeni većina su bili pripadnici opozicije, piše FP.

Sloboda medija takoše trpi pod Vučićevim režimom. Prema podacima Hjumen Rajts Vova (HRW), Srbija je predvodnik u regionu po napadima i pretnjama novinarima.

Postoji veliki broj razloga zbog kojih SAD i EU tolerišu autokratiju na Balkanu. Glavni su, u svetlu ukrajinske krize, kontriranje ruskom uticaju i kontrola migrantske krize. U oba sličaja, Balkan igra ulogu svojevrsne tampon zone.

(Newsweek)[adsenseyu2]

Share this post: