Upozorenje Stivena Hokina: Roboti će vladati ljudskom rasom u narednih sto godina

Teorija zavere

Roboti bi u narednih 100 godina mogli da dostignu nivo razvoja dovoljan da preuzmu kontrolu nad čovečanstvom, tvrdi čuveni fizičar Stiven Hoking i upozorava da ne treba da brinemo o tome ko će kontrolisati veštačku inteligenciju, već o tome da li će kontrola uopšte biti moguća.

Komentari koje je juče izneo u Londonu, na konferenciji Cajtgajst 2015, usledili su posle njegovog ranijeg upozorenja da bi veštačka inteligencija mogla da uništi čovečanstvo.

“Kompjuteri će pomoću veštačke inteligencije preuzeti kontrolu nad ljudima u narednih 100 godina”, rekao je on.

“Kada se to dogodi, treba da se pobrinemo da se njihovi ciljevi poklapaju s našim. Našu budućnost će obeležiti trka između rastuće moći tehnologije i mudrosti s kojom je koristimo”, dodao je on.

Ranije ove godine, Hoking i Ilon Mask, osnivač kompanije “Spejs iks”, potpisali su otvoreno pismo u kome se navodi da razvoj mora biti pod kontrolom kako se čovečanstvo ne bi suočilo s mračnom budućnošću.

Dokument instituta Budućnost života (Future of Life) upozorava naučnike da treba da preduprede rizike koji bi mogli da dovedu do nestanka ljudskog roda.

Kako se navodi, postoji “široka saglasnost” u tome da istraživanje veštačke inteligencije dobro napreduje i da će imati sve veći uticaj na društvo.

“Moguća korist je ogromna, budući da je sve što ciilizacija ima da ponudi produkt ljudske inteligencije; ne možemo da predvidimo šta ćemo moći da postignemo kada se ta inteligencija uveća pomoću instrumenata veštačke inteligencije, ali iskorenjivanje bolesti i siromaštva nije nedostižno”, napisali su autori otvorenog pisma.

Oni su, međutim, izričito naglasili da istraživanja koristi od veštačke inteligencije treba da budu praćena nastojanjem da se izbegnu njene moguće štetne  posledice.

Veštačka inteligencija bi za kratko vreme mogla da proizvede milione nezaposlenih. Posle dužeg vremena mogla bi da se manifestuje u vidu antiutopije, u kojoj bi veštačka inteligencija veća od ljudske započela pobunu protiv vlastitog programa.

“Svi sistemi veštačke inteligencije moraju da rade ono što mi želimo”, navodi se u pismu.

Stiven Hoking je ranije ove godine izjavio da bi uspeh u stvaranju veštačke inteligencije mogao da “bude najznačajniji događaj u ljudskoj istoriji, ali, nažalost, i poslednji”.
Ilon Mask, vlasnik kompanija “Spejs iks” i “Tesla”, izjavio je prošle godine da je veštačka inteligencija naša “najveća egzistencijalna pretnja”.

(Blic)

Share this post: