USKORO AMERIČKI AVIONI KOJI RAZMIŠLJAJU I SAMI ODREĐUJU CILJEVE ZA UBIJANJE

 

Vestinet:

Vojni analitičari imaju veliki problem sa podacima. Moraju da ih sortiraju kroz masovnu količinu informacija prikupljenih od strane nadzora bespilotnih letelica i satelita. Čak i pronalaženje rute kojima su išli podaci koji ostaju iza špijuna, a unutar odbrambene mreže špijuniranog. Sortiranje svih ovih podataka je takodje potrebno za pravljenje bespilotne letelice koja je više autonomna.

Bela kuća je izjavila da će investirati više od 200 miliona dolara u šest vladinih agencija, da bi razvili sisteme i „izvukli znanje i uvid iz velikih baza podataka“. U to spada sve što je preveliko da bi se obradilo putem normalnog softvera, kao na primer, liste veličina nekoliko terabajta. Najveću korist od toga ima Ministarstvo odbrane.

Pentagon već troši stotine miliona dolara na rešavanje uporednih problema pri projektu „BIG DATA“.

Poređenja radi, odeljenje za energetiku dobija samo 25 miliona dolara godišnje za finansiranje i pronalaženje. Rudarskom institutu i nacionalnoj fondaciji za nauku je odobreno 13.4 miliona dolara.

Gde ide sav ostali novac za istraživanje? Na nekoliko mesta, ali najvise na dronove koji prikupljaju ogromne količine podataka.

Zakari Leminos  – Pentagonov šef odeljenja za razvoj i inženjerstvo izjavio je u četvrtak da su na pragu pronalaska nove generacije sistema koji razumeju i interpretiraju stvaran svet kompjuterskom brzinom, preciznošću, ali i ljudskom okretnošću.  Ovi sistemi neće samo pomagati oficirima i analitičarima, već će izvršavati veći broj funkcija.

Za neke od tih sistema, kao Darpino Unutrašnje Oko (Darpa’s Mind Eye), razvija se „vizuelna Inteligencija“ u širokopojasnim senzorima, koje će omogućiti vojnim kompjuterima mogućnost povezivanja vizuelnog nadgledanja sa predefinisanim podacima, drugim rečima, dronovi – bespilotne letelice će biti u mogućnosti da samovoljno prepoznaju neprijateljske jedinice i dejstvuju. Dok ce ostali programi, kao na primer, INSIGHT program, moći da prepoznaju potencijlne pretnje.

Sam broj prikupljenih podataka je sve veći i veći, preko papirnih beleški, hard diskova, slika i presretenih podataka, neretko se dešava da su podaci nesavršeni, nepotpuni i heterogeni. Trend je dodatno ubrzan proliferacijom samih uređaja i internetom. I svi oni podaci koj koriste naši protivnici za nesmetanu pretragu, prikupljanje i skrivanje u moru podataka, sve to stvara veliki nered u pozadini – izjavljuje  izvršni direktor Darpe Ken Gabriel.

Da, nered toliko veliki, da čak ni četvrtina milijarde dolara izgleda da neće biti dovoljna da ga pospremi.

Problem „BIG DATA“, u stvari nije vezan toliko za skladištenje, koliko za prenos podataka od „izvora“ do samog „srca“ sistema za nadgledanje i skladištenje.

Skladištenje taktičkih vojnih podataka na servere i pristupati im uz pomoć ulogovanog računara ili mogilnog uređaja? Hm, ako pitate bilo kog od oficira u američkoj vojsci, najčešće će te naići na odgovor da je Google docs lepa stvar, ali nedovoljno sigurna za njihove tajne.

Ali novi budžet Darpe nam nagoveštava da vojska ipak želi svoje podatke visoko u oblacima (eng.Cloud), i planovi za postavku mobilnih bežičnih „vrućih“ tačaka kako bi američka vojska mogla da pristupi bazama podataka sa bogom zaboravljenih mesta, već uveliko postoje. Shodno tome, razvijaju se dva programa za dostavljanje velikih količina podataka jedinicama u pokretu, „Cloud to the Edge“  i „Mobile Hot Spots“ koji će omogućavati prenos.

Kuda god vojska pošla, nosiće „bandwith“ (propusni opseg) sa sobom. Ali, lakše je da se postave mreže oko većih baza, nego da ih premeštaju zajedno sa trupama koje su na terenu, pogotovo sa trupama koje moraju da pošalju i prime velike količine podataka, kao na primer, video sa bespilotnih letelica iznad svojih glava.

Neke od kompanija se suočavaju sa problemom tako što postavljaju predajnike za mrežu ispod tela samih bespilotnih letelica, koji odašilju signal za povezivanje ka zemlji. Mobile Hot Spots (mobilne vruće tačke) je Darpino rešenje za takozvani „100-1000x neusklađenost potrebnih podataka“ problem.

Poslat je zahtev kongresu od 10 miliona dolara za razvoj bežičnih mreža visokog kapaciteta i sigurnosti koje se baziraju na RF i MMV tehnologiji. Ako taj zahtev bude bio odobren, u prvoj godini će se bazirati na razvoju hardwera i arhitekture mreže.

Zatim, tu je i mesto gde će svi ti podaci koji idu preko mreže boraviti. Cloud to the Edge nema problema pri distribuciji svih tih podataka i za razliku od Mobile Hot Spota još uvek nije podnet zahtev za finansiranje – moguće zbog toga što je suviše ambiciozan u pogledu izvodljivosti.

Ne samo da bi podhranjivao podatke na distributivnim serverima i naprednim mrežama informativne baze podataka, već bi zahtevao minimalnu interakciju ljudstva u anonimnom traženju relevantnih podataka i njihovom premeštanju na željenu lokaciju.

Još uvek nema naznaka o budžetu za takav projekat, i za sada postoje samo predlozi o izučavanju „protoka informativnih obrazaca kroz regionalne i lokalne mreže.“

Tu je još i veliko pitanje bezbednosti same mreže, i Darpa ne daje nikakve konkretne odgovore, umesto toga, pitanje bezbednosti izvrću napred i nazad, tvrdeći da „trenutno centralizovane ili regionalne baze podataka i distributivni centri već pokazuju visok nivo pouzdanosti i kapaciteta“.

U vreme kada se Jedinice za Specijalne Operacije okreću ka Android baziranim tablet računarima da bi iščitavali podatke u nedođiji, izgleda da se Darpa fokusira na postavljanje podrške koja će omogućiti Američkoj vojsci da pristupe većoj količini podataka u udaljenim oblastima. Možda to neće biti Google Docs, ali je barem nešto.

Vestinet

Share this post: