„Vazdušne bombe“ – nova teorija o misterioznom Bermudskom trouglu!

brod-bermudski-trougao-oluja-tornado-more-uragan

Za misteriozni nestanak 75 aviona, stotine brodova i preko 1.000 ljudi iz posada u Bermudskom trouglu, poslednjih 100 godina, nisu krivi vanzemaljci već moćne oluje sa „vazdušnim bombama“, koje su u stanju da momentalno povuku brodove i avione u more.

Reč je o pojavi na području od 500.000 kvadratnih kilometara, između Majamija, Portorika i Bermuda.

Novinarka britanskog Indipendenta Rejčel Pels piše da je grupa meteorologa potencijalno rešila misteriju Bermudskog trougla i da nije reč o vanzemaljcima.

Oni smatraju da problem leži u šestougaonim oblacima koji stvaraju takozvane  „vazdušne bombe“, s vetrovima koji premašaju brzinu od 280 kilometara na sat, koji su odgovorni za stotine nerešenih incidenata u tom području.

Te oluje su toliko moćne da su u stanju da momentalno povuku brodove i avione u more.

Šestougaoni oblaci većih razmera se najviše stvaraju na zapadnom vrhu ostrva Bermuda, a široki su između 33 i 90 kilometara.

„Nije uobičajeno da ugledate oblake s ravnim rubovima. Većinu vremena su njihov oblik i raspodela nasumični“, rekao je dr Stiv Miler, meteorolog državnog Univerziteta „Kolorado“.

Grupa koja je istraživala fenomen tih neobičnih oblaka je pomoću radarskih snimaka otkrila šta se zapravo događa ispod njih. Reč je o udarima vetra koji se kreću opasno velikim brzinama i pritom stvaraju talase visine do 14 metara.

Meteorolog Rendi Kerveni opisao je heksagonalne oblake iznad okeana kao „vazdušne bombe“. Oni se stvaraju takozvanim mikroeurupcijama, eksplozijama vazduha koje se spuštaju s dna oblaka i potom udaraju u okean.

Ti udari često stvaraju talase koji mogu narasti do masovnih proporcija u međusobnoj interakciji, rekao je.

Misteriozni nestanci u Bermudskom trouglu zabeleženi su još na Kolumbovim putovanjima, kada je slavni istraživač ugledao čudna svetla i zbunjujuća očitavanja kompasa.

Prema nekim podacima, u tom području godišnje u proseku nestanu četiri aviona i do 20 brodova.

(RTS)

Share this post: