VEĆA BRZINA OD SVETLOSTI IPAK OSTAJE U DOMENU FANTASTIKE

 

Evropski Centar za nuklearna istraživanja (CERN) je saopštio da se elementarne čestice – neutrina, merene prošle jeseni, ne kreću brže od svetlosti.

To je potvrđeno novim ispitivanjem koje je obavljeno u CERN, preneli su francuski elektronski mediji.

Objavljivanje rezultata prvobitnih merenja u okviru istraživanja „Opera“, u kontradikciji s teorijom relativiteta nobelovca Alberta Ajnštajna (1879-1955), uzdrmala su fizičare.

Prema medijima, izgleda da je jesenašnji pogrešan rezultat iz CERN bio i posledica greške u merenju.

Da nešto nije u redu sa merenjima u CERN-u prvi je upozorio fizičar Karlo Rubija, dobitnik nobelove nagrade, koji predvodi tim Ikarus. On je koristio sličan eksperiment i na osnovu tih saznanja tvrdio je da sa rezultatima CERN eksperimenta nešto nije u redu.

 

Ajnštajnova čuvena teorija relativiteta, stub moderne fizike kaže da je brzina svetlosti približno 186,282 milja u sekundi, ili 299,792 kilometara, da je kranja brzina i ništa u univerzumu ne može da putuje brže.

Ta brzina je faktor u svemu, od procene veličine i starosti univerzuma, preko crnih rupa, do moćnih nuklearnih reaktora.

Sumnje u rezultate eksperimenta Opera, pojačane su prošlog meseca kada je objavljeno da su istraživači pronašli propust u tehničkoj postavci eksperimenta.

Antonio Ereditato član tima Opera i šef centra za osnovnu fiziku „Albert Ajnštajn“ u Bernu, pozdravio je najnovije rezultate funkcionalnosti sistema.

„Ovi rezultati su u skladu sa našim dosadašnjim nalazima o mogućoj disfunkciji neke od komponenata naše eksperimentalne instalacije“, rekaoje Ereditato.

Upitan da li je razočaran što izgledi za prevazilaženje brzine svetlosti ostaju u domenu naučne fantastike, on je rekao: „Ovo je način da nauka ide dalje. Bitan je globalni proces naučnog znanja“.

Vestinet

 

 

Share this post: